INDUSTRI

Steinkjer handlet ulovlig

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er fornøyd med Kofas dom over Steinkjer kommune.
Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er fornøyd med Kofas dom over Steinkjer kommune. Bilde: Per Erlien Dalløkken
11. juli 2008 - 14:32

Steinkjer kommune foretok en ulovlig direkteanskaffelse da de ga Ecopo AS enerett til å behandle avfall og kloakk, fastslår Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa).

– Prinsipielt viktig

Norsk Industri er fornøyd med avgjørelsen som de mener er viktig for norsk næringsliv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Det er en prinsipielt viktig avgjørelse Kofa har truffet. Vi har sett en økende tendens til at kommuner tildeler sine egne selskaper enerett til å utføre tjenester uten å sette oppgavene ut på konkurranse slik anskaffelsesregelverket tilsier. På den måten skjermer kommunene seg for konkurranse og lar sine egne selskaper få drive monopolvirksomhet, uttaler administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Slipper gebyr

Kommunestyret i Steinkjer vedtok 14. november 2007 å gi Ecopro AS, som kommunen er deleier i (6,97 prosent), enerett til å behandle utsortert våtorganisk avfall fra husholdninger, samt kloakkslam fra Steinkjer kommune uten forutgående kunngjøring. Eneretten skulle gjelde i 15 år fra og med 2008.

Les også:

Norsk Industri brakte saken inn for Kofa for å få belyst rettstilstanden på området.

Selv om klager fikk medhold slipper kommunen å betale gebyr. Klagenemnda påpeker at dette var et juridisk uavklart rettsområde og at innklagde ikke utviste grov uaktsomhet ved å tildele eneretten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.