OLJE OG GASS

Statoil på patenttoppen

PATENTSJEFEN: Helge Lund leder en stor gruppe oppfinnere. Til sammen har Statoil levert 633 patentsøknader.
PATENTSJEFEN: Helge Lund leder en stor gruppe oppfinnere. Til sammen har Statoil levert 633 patentsøknader. Bilde: Scanpix
Joachim Seehusen
9. sep. 2010 - 13:11

Listen over de 328 patentsøknadene som er levert Patenstyret etter 1. januar i år er sterkt krydret med selskaper som ender på inc, AG, ltd, BV eller corp.

Det er lang mellom hver gang det dukker opp et AS, og blant dem er olje- og gassrelaterte selskaper i flertall.

FMC nummer to

Det viser en rask gjennomgang Teknisk Ukeblad har gjort av patentsøknader levert inn etter forrige årsskifte. Statoil topper listen med tre patentsøknader.

Statoil mener å ha utviklet unike metoder for isolering av ARN syrer, dødrør og anordning for styring av produksjon av olje og gass.

Deretter følger FMC Kongsberg Subsea med to patentsøknader levert i år, et for stigerørssystem med dobbel teleskop og en søknad om fleksibelt ledd.

Ikke avgjort

Ingen av disse søknadene er ennå avgjort, og søknadene er så ferske at det foreløpig ikke er tilgjengelig noe videre beskrivelse av oppfinnelsene.

De øvrige norske oppfinnerne som har levert patentsøknad i år er Alf Egil Stensen, Ostomycure AS, Kongsberg Seatex AS, Biota Guard AS og Nebb Technology.

Til sammen har Statoil registrert 633 patentsøknader der resultatet spenner fra "under behandling", via "meddelt" og til "endelig henlagt". Til sammenligning har FoU-instituttet SINTEF inne 122 patentsøknader innenfor det samme spennet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.