OLJE OG GASS

Statoil brukte Melkøya-leir uten tillatelse

Før overhaling av LNG-anlegget.

Produksjonen ved LNG-anlegget på Melkøya ble stengt i over en måned under den planlagte revisjonsstansen i vår.
Produksjonen ved LNG-anlegget på Melkøya ble stengt i over en måned under den planlagte revisjonsstansen i vår. Bilde: Øyvind Hagen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
25. juni 2014 - 12:05

Statoil blir refset av Petroleumstilsynet etter at de brukte boligleiren på Melkøya uten tillatelse fra Petroleumstilsynet. Det skjedde i forbindelse med overhaling av LNG-anlegget.

I vår sov arbeidere i brakkeleiren på Melkøya, uten at LNG-anlegget var trykkavlastet. Selskapet har nå fått varsel om pålegg fra Ptil.

– Akseptabel risiko

Statoil har tillatelse til å la arbeidere overnatte i boligleiren på Melkøya når anlegget er stanset og trykkavlastet.

Men før jul i fjor søkte Statoil om å få bruke 400 sengeplasser i boligleiren på Melkøya før anlegget var trykkavlastet. I tillegg søkte de om å bruke 200 sengeplasser under igangkjøringen av anlegget etter revisjonsstansen.

«Et begrenset antall scenarioer er vurdert til å kunne gi konsekvenser for leirområdet», het det i søknaden som også inneholdt en risikoanalyse fra Veritas. I søknaden minnet selskapet også om at høydeforskjell og en ekstra forhøyning vil skjerme brakkeriggene fra potensielle gassutslipp, eksplosjonslaster og varmestråling.

Selskapets hovedkonklusjon var at risikoen var godt innenfor akseptkriteriene.

Les også: Ptil: To personer kunne mistet livet på Melkøya

Sa nei

I februar sa Petroleumstilsynet nei til søknaden.

Begrunnelsen var blant annet at «personer som oppholder seg og sover i boligleiren vil være eksponert for en høyere risiko i periodene hvor anlegget ikke er ferdig trykkavlastet og stanset».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I avslaget henviste også Ptil til ulykken i Texas City i 2005, der 15 mennesker mistet livet etter en eksplosjon ved BPs raffineri i forbindelse med en oppstart.

Gigapikselbilde: Zoom inn og se alle detaljer i Hammerfest

Trosset myndighetene

Til tross for avslaget valgte Statoil å bruke leiren under ned- og oppkjøring av LNG-anlegget i forbindelse med stansen.

Selskapet må nå redegjøre for hvorfor de har trosset myndighetene.

Teknisk Ukeblad har spurt Statoil om hvordan det kunne skje at de brukte leiren uten tillatelse og hva de gjør med det varslede pålegget.

– Vi har mottatt varsel om pålegg fra Petroleumstilsynet. Dette tar vi alvorlig og til videre behandling, svarer informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil.

Les også:

Statoil slipper bot for Veslefrikk-utslipp

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Oljedirektoratet om Castberg: Statoil må tenke større enn eget prosjekt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.