KRAFT

Statkraft satser i Sverige

NORSK SÖDRA-FABRIKK: Trevirke på Södra Cells fabrikk i Hurum. Statkraft inngår nå et samarbeid med Södra-konsernet som kan gi investeringer på nær 10 milliarder kroner, først og fremst i Sverige.
NORSK SÖDRA-FABRIKK: Trevirke på Södra Cells fabrikk i Hurum. Statkraft inngår nå et samarbeid med Södra-konsernet som kan gi investeringer på nær 10 milliarder kroner, først og fremst i Sverige. Bilde: Per Erlien Dalløkken

Fakta om selskapene:

  • Södra-konsernet produserer papirmasse, trevarer og bioenergi og har 3700 ansatte
  • Södra er eid av 52 000 svenske skogeiere
  • Statkraft er størst i Europa innen fornybar energi
  • Selskapet driver med vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme, og utvikler også energi, saltkraft, solkraft, og andre nye energiløsninger
  • Statkraft har en omsetning på 25 milliarder kroner (2008), og har 3 200 medarbeidere i mer enn 20 land

Kilde: Statkraft

Statkraft satser tungt på fornybar energi i Sverige.

Nå har de inngått en avtale med skogindustriselskapet Södra som kan gi investeringer på opptil 8,5 milliarder norske kroner.

Jørgen Kildahl konserndirektør Statkraft
Nå har de inngått en avtale med skogindustriselskapet Södra som kan gi investeringer på opptil 8,5 milliarder norske kroner. STYRKET I SVERIGE: - Avtalen med Södra er svært viktig for Statkraft siden vi får anledning til å utvikle virksomheten på flere områder sammen med en solid industribedrift, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft. Scanpix

Sammen skal de blant annet bygge ut opptil 300 vindturbiner gjennom selskapet Södra Vindkraft AB, der Statkraft skal eie 90 prosent.

Turbinene skal bygges på Södras eiendommer, og kan gi en årlig produksjon på opptil 1,6 terawattimer (TWh).

Styrker Statkraft i Sverige

– Gjennom samarbeidet vil Statkraft også styrke sin posisjon som en av Sveriges ledende leverandører av fornybar energi, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft i en pressemelding.

Statkraft og Södra skal også bygge Sveriges lengste restvarmeledning fra Väröbacka til Kungsbacka, et av de største infrastrukturprosjektene i Vest-Sverige. Restvarmen skal leveres fra en Södra Cell-fabrikk, og dermed utnytte varme som ellers ville gått tapt. Det skal ta to år å bygge ledningen, som vil levere varme tilsvarende 135 GWh årlig.

Södra skal også levere biobrensel til Statkrafts svenske fjernvarmeanlegg.

El-leveranser

Avtalen innebærer også at Statkraft skal håndtere el-leveranser for Södras anlegg i Norge, det vil si fabrikkene på Tofte på Hurum og Follafoss i Nord-Trøndelag. Dette utgjør 400 GWh i året.

– Med denne alliansen kan vi raskere utvikle de bærekraftige energiløsningene som forbrukerne etterspør. Det gjelder utbygging av vindkraft så vel som levering av fjernvarme, biobrensel og strøm, sier administrerende direktør og konsernsjef Leif Brodén i Södra ifølge pressemeldingen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.