KRAFT

Statkraft: – Garantien hjelper

INDUSTRIKRAFT: Statkraft skal levere 20 TWh til Boliden Odda de neste 20 årene. Regjeringens nye garantiordning kan gi industrien enda bedre vilkår i de langsiktige kraftavtalene, mener Statkraft.
INDUSTRIKRAFT: Statkraft skal levere 20 TWh til Boliden Odda de neste 20 årene. Regjeringens nye garantiordning kan gi industrien enda bedre vilkår i de langsiktige kraftavtalene, mener Statkraft. Bilde: Per Lars Tonstad
Kjetil Malkenes Hovland
31. aug. 2009 - 08:12

Det vil bli lettere for industrien å inngå langsiktige kraftkontrakter på gode vilkår, mener Statkraft.

Nylig la regjeringen fram en ny garantiordning for kraftkrevende industri.

Les saken: – En gledens dag

Får effekt

Den skal gjøre forhandlingene mellom industrien og Statkraft enklere.

– Dette får effekt for alle virksomheter. Du skal ha fryktelig god rating for ikke å få glede av en garanti som dette. De aller fleste, for ikke å si alle norske virksomheter kan nyttiggjøre seg en slik garantiordning, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Jørgen Kildahl konserndirektør Statkraft
Får betydning for pris GARANTI GIR EFFEKT: Regjeringens nye garantiordning er nyttig for de aller fleste norske industribedrifter, mener konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft til Teknisk Ukeblad. Scanpix

Får betydning for pris

Regjeringens garanti fungerer omtrent som når foreldre stiller sikkerhet for sin datters boligkjøp.

Et fond på 20 milliarder kroner skal fungere som sikkerhet for bedrifter som inngår langsiktige kraftkontrakter med Statkraft. Statkraft er da sikret inntekter og kan gi bedre vilkår.

– Dette med sikkerhet er et vesentlig tema i forhandlingene mellom partene. Det er snakk om store verdier. Vi ser positivt på regjeringens garantier. Dette vil få betydning for både volum, avtalelengde og pris, sier Kildahl.

– Betyr lite

Fremskrittspartiet støtter regjeringens garantiordning, men syns ikke den er noe stort framskritt for industrien.

– Jeg klarer ikke å se at dette skal bety veldig mye for prisen. Man reduserer jo risikoen for Statkraft og Vattenfall som selgere, men det er ikke slik at Statkraft nå vil selge til produksjonspris. De skal fortsatt tjene mest mulig, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Teknisk Ukeblad.

Men Statkraft tror garantien vil hjelpe.

– Det er min tro at, gitt at sluttproduktmarkedet forbedrer seg, at dette skal bidra positivt. Men det forutsetter at industrien ber om lange kontrakter, sier Kildahl.

Statkraft har alt inngått noen langsiktige kraftavtaler. De skal levere 20 terawattimer (TWh) til Boliden Odda fra 2009-2030, selskapets største industrikraftavtale på 10 år.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.