OLJE OG GASS

Staten inn i Skanled

Camilla Aadland
13. feb. 2009 - 13:14

– Vi er i økonomiske nedgangstider, med uro for økt arbeidsledighet. Skanled er viktig for sysselsetting og verdiskaping i Norge. Regjeringen følger derfor prosjektet tett, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Energiselskaper trekker seg

Petoro har inngått avtale med energiselskapene Skagerak Energi , Østfold Energi og Agder Energi om å overta i alt 25 prosent av eierandelene i prosjektet.

Avtalen medfører at Østfold Energi og Agder Energi overfører sine eierandeler på henholdsvis 10 og 5 prosent, mens Skagerak Energi reduserer eierandelene sine fra 20 til 10 prosent.

– Øker forutsigbarheten

– Petoro er en stor og viktig aktør på norsk sokkel. Eierskiftet styrker derfor prosjektet og vil kunne bidra til økt forutsigbarhet selv om det gjenstår krevende utfordringer for Skanled, sier direktør for kommersiell utvikling i Gassco, Thor Otto Lohne i en pressemelding.

Petoro går i denne omgang inn som en partner i utredningsfasen for Skanled. Endelig beslutning om investering i prosjektet tas høsten 2009.

– Viktig for industriell utvikling

Gassrøret skal gå frå Kårstø i Rogaland til Grenland og til Sverige og Danmark.

– Jeg er opptatt av fremdriften i Skanled. Derfor har staten i dag bestemt å gå inn som deltaker i prosjektet som vil realisere Skanled om det er nødvendig. Skanled er viktig for å legge til rette for industriell utvikling i Norge og å øke gasseksportkapasiteten til Europa, sier Riis-Johansen.

Petoro deltar i prosjektet på vegne av Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) .

– Vi mener ny transportkapasitet inn mot andre markeder for norsk gass i seg selv kan være av forretningsmessig interesse. Det er viktig at interesserte parter nå aktivt søker å avklare alle forhold som er nødvendig for å kunne gjøre mer konkret vurdering av økonomien i prosjektet. Dette gjelder spesielt grunnlaget for avtaler om salg og kjøp av gass, sier administrerende direktør i Petoro, Kjell Pedersen i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.