INDUSTRI

Startet nettverk - fikk støtte

SAMARBEIDER: Xstrata i Kristiansand er den største bedriften i nettverket, som til sammen teller 12 prosessindustribedrifter.
SAMARBEIDER: Xstrata i Kristiansand er den største bedriften i nettverket, som til sammen teller 12 prosessindustribedrifter. Bilde: Anders Martinsen
Camilla Aadland
18. nov. 2009 - 10:26
Vis mer

Eyde-nettverket, som består av 12 prosessindustribedrifter, ble nylig tatt opp i det nasjonale Arena-programmet. Det betyr støtte til utviklingsprosjekter i årene fremover og prosjektleder som er ansatt på heltid.

– Egentlig er det litt overraskende at man ikke har samarbeidet før, men det gjør at det er mye å ta tak i nå, sier prosjektleder Helene F. Fladmark.

Samlet

Samarbeidet startet for to år siden. Direktør Kai Rune Heggeland ved Alcoa Lista var den som tok initiativet.

– Da jeg tiltrådte som verksdirektør i 2005, lurte jeg på hva slags industri som finnes her på Sørlandet og om det var noe jeg kunne lære av de andre bedriftene. Jeg tenkte også at vi kunne få større gjennomslagskraft politisk om vi stod samlet og at det kunne bli enklere å rekruttere hvis vi var flere, sier Heggeland.Felles utfordringer I NETTVERK: Helene F. Fladmark er prosjektleder på heltid og jobber med å finne nye områder der industribedriftene kan samarbeide.
Felles utfordringer I NETTVERK: Helene F. Fladmark er prosjektleder på heltid og jobber med å finne nye områder der industribedriftene kan samarbeide.

Felles utfordringer

Han fikk med seg Agderforskning og dro på turné til de andre bedriftslederne.

– Responsen var at dette skulle vi gjort for lenge siden. Tiden var overmoden for samarbeid, sier verksdirektøren.

Målet var å komme med i et nasjonalt utviklingsprogram, som Arena.

– Bedriftene har ulike markeder, men en del felles utfordringer. De er i verdensmarkeder og må være ledende innen sine områder. Mange av dem er også del av store globale konserner og har levd med konkurranse både eksternt og internt. Tanken er at vi kan styrke konkurransesituasjonen gjennom samarbeid, sier Helene F. Fladmark.

Mindre energi

Dermed har de definert noen felles satsningsområder. Energi er ett av disse.

– Vi skal bli best på energieffektivisering og har satt oss et mål om å redusere samlet energibruk med 10 prosent i løpet av tre år. Bedriftene i nettverket er energikrevende og innovasjon på dette området vil være et bidrag til å få ned klimautslippene, sier Fladmark.

Noen av tiltakene er å gjennomføre energiledelse i alle bedriftene. I tillegg er det satt i gang et prosjekt for å få bedre utnyttelse av spillvarme.Helt nødvendig med Arena-midlerARENA: Verksdirektør Kai Rune Heggeland ved Alcoa Lista fikk ideen til nettverket for fem år siden. Han er fornøyd med at nettverket nå er tatt opp i Arena-programmet.
Helt nødvendig med Arena-midlerARENA: Verksdirektør Kai Rune Heggeland ved Alcoa Lista fikk ideen til nettverket for fem år siden. Han er fornøyd med at nettverket nå er tatt opp i Arena-programmet.

Helt nødvendig med Arena-midler

De 12 bedriftene skal også samarbeide om produksjonsforbedringer og har satt i gang en arbeidgruppe på lean.

– Noen er blant de beste i sin bransje på lean, og andre kan lære av disse. Vi ønsker å være en spydspiss på lean, sier prosjektlederen.

Rekruttering er et tredje område der bedriftene i nettverket skal samarbeide.

– Vi vet at Sørlandet er svært spennende for teknologer, men det er ikke så godt kjent ellers i landet. Vi vil bidra til å gjøre Sørlandet attraktivt for nye folk, sier Fladmark.

– Det begynner så smått å komme noen resultater ut av dette, både på vernesiden og på lean. Vi har også begynt å jobbe med profilering og rekruttering og har fått vist oss frem i ulike fora, sier Heggeland.

Han er svært glad for at nettverket er tatt opp i Arena-programmet.

– I dagens finansmarked, med oppbremsing av verdensøkonomien, var det helt nødvendig for at vi skulle klare å fortsette samarbeidet på en effektiv og god måte, sier Heggeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.