INDUSTRI

Stadig tynnere fra REC

Finn Halvorsen
28. jan. 2008 - 07:01

Den vanlige metoden for fremstilling av silisiumskiver er ved hjelp av trådsaging.

Denne metoden har gjennomgått en kontinuerlig utvikling mot tynnere tråder som fører til at mindre silisium går til spille. Man har etter hvert også gradvis klart å redusere skivetykkelsen.



Mye å vinne

REC opererer i dag med skivetykkelser på ca 160 mikrometer og tråddiameter på 140 mikrometer. Stort lenger ned er det ikke mulig å nå med denne metoden.

Men ved hjelp av protonsaging (beamsaw) er det snakk om å kunne redusere skivetykkelsen helt ned mot 20 mikrometer.

Sagesporet, som er en noe misvisende benevnelse i denne sammenheng, kan potensielt reduseres helt ned mot ca 10 mikrometer. Det er meget stort innsparingspotensial med en slik fremgangsmåte.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknologidirektør Erik Sauar hos REC forteller at de har inngått en forskningssamarbeid med amerikanske selskapet Sigen om utvikling av metoden for bruk i solcellesammenheng. De har allerede lang erfaring fra tilsvarende teknologi brukt i elektronikkindustrien for monokrystallinsk silisium.



Langt frem

Sauar presiserer at dette er utvikling med et langt tidsperspektiv.

– Vi har ikke med denne teknologien i våre planer frem mot 2012. Hovedutviklingen gjøres av Sigen i California. Men arbeidet for å utvikle selve produksjonsverktøyet gjøres i intenst og direkte samarbeid med oss. Vår egen ekspertise på dette sitter her i Norge, og noe foregår også i England, sier Sauar.

Sauar sier videre at nøkkelen til suksess ligger i å få god nok produktivitet på de nye maskinene.

- Vi har lagt opp en milepelsbasert fremdriftsplan. Kostnadene vil avhenge av hvor raskt utviklingen kan gå. Dersom vi når milepel 1 etter planen, vil vi kunne fortelle mer om teknologien. Det vil i så fall skje ved påsketider, sier Sauar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.