INDUSTRI

Sprenger landminer med vindkraft

 

Bilde: Massoud Hassani
8. des. 2012 - 09:07

Massoud Hassani vokste opp i Afghanistan. Her laget han leker som rullet langs bakken med vinden.

Landet har en dyster statistikk over sårede og drepte som følge av landminer. Mellom 1999 og 2008 ble 10.457 mennesker såret og 1.612 drept av minene ifølge Landmine & Cluster Munition Monitor.

Mineball

Som 14-åring flyktet Hassani fra landet. Nå lager 29-åringen en ball som skal rulle over og detonere landminer. Ballen heter "Mine Kafon", og består av en liten rund kjerne omgitt av bambuspinner og nedbrytbar plastikk.

Vinden blåser ballen bortover områder hvor det kan være miner. Med en vekt på 79,5 kilo, skal ballen være lett nok til å bli blåst bortover, men tung nok til å detonere eventuelle landminer den kommer over.

Tegner opp trygge ruter via GPS

– Når den ruller over en mine, vil den ødelegge landminen og seg selv samtidig. Ballen kan detonere opptil fire miner før den selv må repareres, skriver Hassani på bloggen sin.

Innebygget i ballen finner man også en GPS-sporingsenhet, slik at det er enkelt å følge med på hvor Mine Kafon ruller. På den måten skal man kunne markere hvor det er trygt å gå.

Hassani, som i dag bor i Nederland, forteller at det koster rundt 1000 dollar å få profesjonelle til å uskadeliggjøre en landmine. Mine Kafon skal kun koste 50 dollar.

Les også:

Her smeller Norges nye supervåpen

Dette skal beskytte Europa mot mikrobølgevåpen  

Flere baller i luften

Tidligere i år testet det nederlandske militæret ut ballen. Konklusjonen var at den ikke kunne brukes militært slik den var utformet da.

Mineryddingsekspertene mente ballen måtte tåle mer. Den burde heller ikke være avhengig av vind og åpent terreng for å bevege seg.

Nå er Hassani i full gang med å videreutvikle produktet.

– Vi jobber med å lage flere forskjellige utgaver av ballen. En utgave skal for eksempel være lettere og ha en innebygget metalldetektor i tillegg til GPS. Denne versjonen skal ikke sprenge minene, kun kartlegge hvor de ligger. Vi jobber også med en sylinderformet utgave av ballen, sier han til Teknisk Ukeblad.

Theo Jansen, den kjente kunstneren som lager mekaniske innretninger som beveger seg ved hjelp av vinden, hjelper til i utviklingen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi ser på innretninger som kan utnytte energien i vinden. Ved samle luften til trykkluft kan ballen også rulle i motsatt retning av vinden, sier Hassani.

I mars 2013 blir ballen utstilt på Museum of Modern Art i New York.

Satser på folkefinansiering

Han forteller at han snart vil starte en crowdfunding-kampanje for å samle inn penger til storproduksjon av ballen.

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger fra folk som vil støtte oss. Også trenger vi pengene for å ta prosjektet videre, sier Hassani.

Per Nergaard, strategisk leder for samfunnssikkerhet i Norsk Folkehjelp, tror ikke ballene vil revolusjonere mineryddingsarbeidet.

– Det billigste alternativet vil fortsatt være å utdanne så mange mineryddere som mulig. Det er så uhyre mange forskjellige parametre å ta hensyn til ved minerydding, at det er urealistisk å tro at en slik ball vil revolusjonere mineryddingen. Jeg har sett liknende oppfinnelser før, og har dessverre ikke så stor tro på vinddrevne mineryddere, sier han.

Slik kan det se ut når Mine Kafon ruller over en mine. Ballene er blitt testet i Marokko. Hassani forteller at kun mellom to og tre bambusben blir ødelagt i hver eksplosjon. Massoud Hassani
 

Les også:

Se Natos Awacs-fly på tokt

Dette ubemannede flyet har større vingespenn enn en 737

Vil bygge laserforsvar mot asteroider

Her er Kystverkets nye øyne

Dette er Norges nye storselger  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.