KRAFT

Sparker 3000 turbinarbeidere

OVERKAPASITET: Dette er en Vestas V112-turbin med kapasitet på 3 megawatt. Det er for dyrt å produsere slike i Danmark og Sverige, så nå legger Vestas ned fire fabrikker og flytter produksjonen nærmere vekstmarkedene i Asia og USA.
OVERKAPASITET: Dette er en Vestas V112-turbin med kapasitet på 3 megawatt. Det er for dyrt å produsere slike i Danmark og Sverige, så nå legger Vestas ned fire fabrikker og flytter produksjonen nærmere vekstmarkedene i Asia og USA. Bilde: Vestas
Kjetil Malkenes Hovland
26. okt. 2010 - 10:45

Den danske vindturbinprodusenten Vestas opplyser i dag at de legger ned fire fabrikker i Danmark og Sverige og kutter 3000 stillinger.

Selskapet har kapasitet til å produsere langt flere turbiner enn de har kontrakter for i 2011. Se video: – En tøff dag

– Dette er en trist situasjon. Særlig siden Vestas står sterkere enn noensinne globalt. Vi øker markedsandelen og hadde rekordmange ordrer i 2010, sier direktør Ditlev Engel i en pressemelding.

For dyrt

99 prosent av turbinene fra Vestas selges utenfor Danmark. Og det er i Danmark at produksjonen er aller dyrest.

– I dag er det billigere for Vestas å produsere en vindturbin i Spania og frakte den med skip til Sverige enn det er å sende den fra Danmark. Og hvis du sender en turbin fra en av våre kinesiske fabrikker til Danmark, er totalkostnaden den samme som ved å produsere den i Danmark, sier Engel.

– I dag er det billigere for Vestas å produsere en vindturbin i Spania og frakte den med skip til Sverige enn det er å sende den fra Danmark. Og hvis du sender en turbin fra en av våre kinesiske fabrikker til Danmark, er totalkostnaden den samme som ved å produsere den i Danmark, sier Engel.PÅ BILLIGSALG: - Hvis du sender en turbin fra en av våre kinesiske fabrikker til Danmark, er totalkostnaden den samme som ved å produsere den i Danmark, sier Vestas-direktør Ditlev Engel, som nå legger ned fire skandinaviske turbinfabrikker.

Han mener Vestas alltid må kunne konkurrere med Asia-kostnader pluss frakt.

– Og det er dessverre ikke mulig med dagens overkapasitet i Nord-Europa hvor kostnadsnivået er for høyt, sier han.

Kutter fabrikker

Fabrikkene som nedlegges ligger i Nakskov, Skagen, Viborg og Rudkøbing. Fabrikkene produsere naceller (turbinhoder), turbinblader og turbintårn.

Selskapet vil heller bygge turbiner nært vekstmarkedene. I Europa er kapasiteten for høy, og nå vokser vindkraften kraftig også i USA og Asia.

– Vi må være nær kundene våre. For å si det enkelt: situasjonen er endret, sier Engel.

Fortsatt vil Vestas ha 6000 ansatte i Danmark og 21 000 på verdensbasis.

Vestas holdt i formiddag en pressekonferanse om nedleggelsene: Se power point-presentasjonen her

Sjokk og sorg

– Det er et stort sjokk og en stor sorg. Vi har ikke hørt noe om dette, sier borgermester Stig Vestergaard i Lolland kommune til Danmarks Radio.

På slutten av åttitallet gikk skipsverftet i Nakskov dukken. Nå går også turbinfabrikken med 430 ansatte. Regionen sliter allerede med arbeidsløshet.

– Vi må ikke gå helt baklengs og falle ned i et sort hull, men jeg synes jammen dette er en av de verste morgener jeg har opplevd, sier Stig Vestergaard.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.