INDUSTRI

Sparer 600 mill. på lavere sykefravær

Trond Gram
13. jan. 2010 - 12:14

- Hvis du ser på det sykefraværet vi har i industrien nå i forhold til det vi hadde i 2003, så sparer våre medlemmer 600 millioner kroner i året, sier Trygve Østmo, direktør i Norsk Industri, til Teknisk Ukeblad.

Industrien har lenge jobbet aktivt med å redusere sykefraværet, og på tross av en økning den siste tiden, er fraværet vesentlig lavere og økningen mindre enn i andre bransjer.

Industrien øker mindre

Mens sykefraværet totalt sett økte med 11 prosent i tredje kvartal fra samme kvartal i fjor, hadde industrien en økning på 5,6 prosent i samme periode.

- Vår egen statistikk viser noe større økning. Det kan nok være fordi våre medlemmer i stor grad er eksportindustri, mens næringsmiddelindustrien har blitt lite berørt av krisen, forteller Østmo.

Østmo forteller en bevisst satsing på å få ned sykefraværet i industrien har gitt resultater.

- Vi var de første som snudde den underliggende trenden med økning i sykefraværet og begynte å se tegn til reduksjon. Mange industribedrifter var tidlig ute med å bli IA-virksomheter og startet et systematisk arbeid, sier han.

Satset bevisst på reduksjon

Østmo tror det blant annet handler om at industrien er godt organisert, har gode strukturer og lenge har satset bevisst på HMS-arbeid.

- Det har vært tydelig for konkurranseutsatt industri. De har vært opptatt av å se på kostnadene sine og er veldig bunnlinjeorientert. De har vært nødt til å kompensere for det stadig høyere gapet mellom lønnsnivå i Norge og hos konkurrentene, sier han.

Bevisst satsing på at ansatte skal holde seg friske har gitt uttelling for Aker Solutions i Egersund, som har redusert sykefraværet med 40 prosent de siste syv årene.

- Systematisk innsats

Bedriften hadde et sykefravær på 4,3 prosent i fjor.

- Det er lagt ned systematisk innsats over tid. Alle er med på å dra lasset sammen, og det har faktisk blitt en snakkis på jobben, sier kommunikasjonsansvarlig Maren Lædre Bjørdal til Dalane Tidende.

Aker Solutions i Egersund bruker to millioner kroner årlig på velferdstiltak. Bedriftshelsetjenesten har også en nøkkelrolle. I tillegg er det godt samarbeid med alle fagforeningene.

Også hos Boliden i Odda har et systematisk arbeid gitt reduksjon i sykefraværet. En mer pappavennlig personalpolitikk har ført til at sykefraværet har gått ned til 4,4 prosent fjor.

- Utskiftningene i arbeidsstokken går ned, og tilfredse ansatte yter også mer, sier prosjektleder Paal Rasmussen til Dagens Næringsliv.

Opptil 20 prosent nedgang

I industrien har sykefraværet falt sterkt fra 2003 og svinger nå på et nivå som er 17-20 prosent lavere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Jeg vil tippe at cirka halvparten av bedriftene har hatt en reduksjon i fraværet. En stor del har ikke hatt noen reduksjon i det hele tatt og noen har hatt økning. Men det betyr at mange bedrifter har hatt en reduksjon i sykefraværet på mellom 20 og 50 prosent, sier Østmo til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.