INDUSTRI

Sorterer all post automatisk

Truls Tunmo
12. okt. 2006 - 14:53

Systemet er ifølge Posten verdens første som sorterer både brev og pakker samtidig på denne måten.

Innen utgangen av 2007 satser Posten Norge på å sortere 85 prosent av all post helautomatisk.

– Vi begynte testkjøring av maskinen i sommer, og nå har vi nylig tatt den i bruk, sier teknisk sjef ved Stokke Brevsenter i Vestfold, Svein Fure Larsen.

Importert

Maskinen heter Multisortermaskin (MSM) og er produsert både i Danmark og i Frankrike. Karusellen, som den kalles, er et 120 meters løpende bånd hvor post og pakker blir sortert maskinelt ved hjelp av destinasjonskoder.

– Når det gjelder pakker, har vi valget mellom å taste destinasjonskode manuelt ved innføring, eller la et kamera ta bilde av pakken og sende dette til videokoding for valg av destinasjonskode. Til brevposten brukes et bildebehandlingssystem hvor maskinen selv finner destinasjonskode ved hjelp av kameraet. Det maskinen ikke klarer å kode, blir sendt til videokoding som gjøres manuelt, sier Fure Larsen.Kostnadseffektiv

Fordelene er flere med MSM. Maskinen kan håndtere flere pakker og brev enn man klarer manuelt på samme tid, og kvaliteten på sorteringen blir bedre fordi helautomatisk sortering behandler posten mer skånsomt.

– Dessuten oppnår vi en helsemessig effekt fordi vi slipper mye tung sortering av for eksempel pakker, sier Fure Larsen.

– Hvilken utfordringer har dere hatt i innkjøringsperioden?

– Forskjellige fargekombinasjoner på brev og plastemballasje rundt post kan gjøre det vanskelig for maskinen å lese destinasjonskodene. Også lysskinn fra lokalet har medført litt problemer. Men nå går det stort sett greit, sier Fure Larsen.Jobber kontinuerlig

Den teoretiske sorteringskapasiteten på det nye systemet er 16 200 brev og pakker i timen. Ved Stokke Brevsenter kalkuleres det med 13 000 enheter per time, også det en anselig mengde post som får maskinen til å jobbe kontinuerlig hele dagen.

– Hva med vedlikeholdet?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi kommer til å utføre 700 timer forebyggende vedlikehold årlig. Det går hovedsaklig på rengjøring og bytting av valser og ruller som blir slitt. Dessuten har vi backup av all mulig programvare dersom noe skulle skje med datasystemet, sier Svein Fure Larsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.