ENERGI

Soler seg i skyggen

Finn Halvorsen
23. mars 2006 - 09:00

Solenergi er i vinden. Renewable Energy Corporation (REC) forbereder børsnotering i løpet av våren og figurerer jevnlig med store oppslag i landets næringslivsaviser.

Scanwafer AS, ett av selskapene under REC-paraplyen, utvider produksjonskapasiteten.

Dette betyr også gode tider for leverandører av automatisert produksjonsutstyr. Det finnes en bra underskog av slike bedrifter i Norge.

De kombinerer mekanisk kunnskap med elektro, automatisering og industridata, og er dermed i stand til å levere automatiserte produksjonsceller etter kundens spesifikasjoner og ønsker.Største kunde

Artech AS på Kalbakken i Oslo er et eksempel på en slik bedrift. Bedriften har 30 ansatte og en årsomsetning på ca 40 millioner kroner.

De jobber på spreng med å ferdigstille automatiserte produksjonsceller for Scanwafers nye fabrikk på Herøya.

De vil trolig levere utstyr for rundt 20 millioner kroner til Scanwafer i løpet av året. Silisiumskiveprodusenten er dermed for tiden Artechs desidert største kunde.

Underleverandørene lever gjerne noe i skyggen av de store sluttprodusentene. Daglig leder i Artech, Arnold Risa, ville gjerne vise oss hvordan de jobber med oppdrag av denne typen.

Men bilder fikk vi ikke ta. Scanwafer vil gjerne holde sine lure løsninger hemmelig for konkurrentene. Risa og Artech får dermed ikke vise seg frem som de gjerne ville. Men med 20 millioner i ordreboka kan de vel antagelig leve med det.Flere ben

Risa får derimot lov til å fortelle oss om bedriftens andre virksomheter. Som for eksempel styresystemer for flyplasser.

– Vi har til nå levert systemer til 35 flyplasser. Det omfatter blant annet styresystemer for banelys, integrerte skjermstyringssystemer (ACAMS) og diverse spesialprogramvare, sier han.

Artech er i gang med leveranser av integrerte skjermstyringssystemer til det nye tårnet på Værnes. De inneholder styresystem for banelys, meteorologiske data, navigasjonsovervåking, peiler, solavskjerming, taklys og et loggesystem.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi holder også på med et tilsvarende system til Torp flyplass. Foreløpig har de fleste leveransene våre gått til norske flyplasser, men vi er også i ferd med å jobbe oss inn internasjonalt. Så langt har vi levert utstyr til Tunis og Saudi Arabia, sier Risa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.