OLJE OG GASS

Sluttet i Subsea Valley, starter næringsklynge for bærdyrkere

 

Skifter beite: Mannen bak Subsea Valley har nå gått fra å samle undervannsbransjen til å samle bærdyrkere. Foto: Hans Haugstad
Skifter beite: Mannen bak Subsea Valley har nå gått fra å samle undervannsbransjen til å samle bærdyrkere. Foto: Hans Haugstad Bilde: Hans Haugstad
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
21. apr. 2014 - 19:48

Før nyttår troppet Erik Jølberg av som primus motor for næringsklyngen Subsea Valley.

Nå bruker han kunnskapen og erfaringen til å bygge en ny næringsklynge for frukt- og bærprodusenter på østlandet.

Les også: Klyngekultur hylles som norsk suksessoppskrift

Uvant stille

– Det var veldig uvant ikke lenger å være daglig leder av Subsea Valley. Jeg fikk frigjort halve tiden min, forteller Jølberg til TU. Momentet fra arbeidet med Subsea Valley ble for voldsomt til å parkeres på et sidespor. Derfor passet det bra at han ble kontaktet av noen som ønsket å etablere en ny næringsklynge innen en helt annen bransje.

– Jeg ble kontaktet av en bærdyrker her i Lier. Han ønsket at jeg vurderte hvordan de kunne bygge en næringsklynge for frukt- og bærdyrkere. Så da tok jeg fatt på det. Det er meget interessant, og jeg har allerede skaffet meg en hel del informasjon om bærdyrking, internasjonale forhold og konkurransen, blant annet fra Belgia.

Les også:  – Subsea er det nye rommet

– Erik har hjulpet oss

– Jeg ble fascinert av hva de fikk til med Subsea Valley og kontaktet Erik Jølberg, forteller jordbærdyrker og sivilingeniør Simen Myhrene i Lier.

Myhrene har lenge hatt interesser for næringsklynger og har studert både Silicon Valley og Subsea Valley.

– Jølberg og Subsea Valley har gjort en god jobb med å samle mer enn 200 bedrifter innen sin bransje. De har fått til mye med relativt beskjedne ressurser. Vi som er frukt- og bærdyrkere må også profilere oss sammen. Det har Erik hjulpet oss med, forteller Myhrene.

Profilintervju med Erik Jølberg: Måler ansattes responstid på mail

Større enn vestlandet

Den nye næringsklyngen har fokus på frukt- og bærdyrkere i Buskerud, Vestfold, Østfold og Akershus.

Målet er å heve produksjonen og statusen for frukt- og bærdyrking i området.

– Forholdene for frukt- og bærdyrking er gode i det vi samlet kaller Viken rundt Oslofjorden. Vi er faktisk større enn tilsvarende virksomhet i Hardanger og Sogn. Selv er jeg produsent av jordbær, som det produseres mellom 8.000 og 10.000 tonn av i Norge hvert år. Men vi utfordres fra utlandet. Derfor må vi øke produksjonen og ta igjen andelen norske bær. Opprettelsen av næringsklyngen vil bidra til å samle kompetanse og bli bedre, forteller en engasjert Myhrene til Teknisk Ukeblad.

Les også: Norsk teknologi gjør det enklere å få ut energi fra avfall

Vil bevare kompetanse

Selv om Jølberg ser det morsomme og spesielle i situasjonen, synes han ikke det er søkt å gå fra en næringsklynge om subsea til en om frukt og bærdyrking.

Han har ingen dyrket mark selv, men fokuserer generelt på å bevare kompetanse - uansett bransje.

Jølberg er også meget godt fornølyd med at den nye næringsklyngen utgjøres av offensive, relativt unge, mennesker.

– Det er spesielt spennende med unge og nyskapende mennesker. Det nytter ikke med forgubbing. Men vi må passe på ervervet kunnskap. Det er meget viktig, konkluderer han, og legger til at han nå gjerne bidrar til å etablere et "young executive forum" for jordbærdyrkere.

Så får vi se da, om bærdyrkerne i VIken får de søteste, peneste og mest attraktive jordbærene. Arbeidet er i hvert fall i gang - og Erik Jølberg er litt mindre rastløs.

Les også:

Japan har en av verdens største flåter. Nå ser de til Norge for maritim teknologi

Dette er Norges ukjente milliardbutikk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.