INDUSTRI

Slipper Rocknes-erstatning

SLIPPER Å BETALE: Forsikringsselskapene saksøkte staten for 580 millioner kroner etter Rocknes-havariet. Nå har lagmannsretten frikjent Staten.
SLIPPER Å BETALE: Forsikringsselskapene saksøkte staten for 580 millioner kroner etter Rocknes-havariet. Nå har lagmannsretten frikjent Staten. Bilde: Scanpix

Staten er i lagmannsretten frikjent for erstatningsansvar etter Rocknes-havariet i Vatlestraumen i Hordaland. Forsikringsselskapene som saksøkte staten for 580 millioner kroner, vurderer imidlertid å anke.

I Oslo tingrett ble staten i 2009 dømt til å betale nesten 23 millioner kroner til flere forsikringsselskap. Dommen ble anket, og Borgarting lagmannsrett har kommet til at staten skal slippe å betale erstatning, skriver DN.no.

Erstatningskravet fra forsikringsselskapene var 580 millioner kroner, ifølge Bergens Tidendes nettutgave.

Les også: Krever staten for 580 millioner

– Ikke grunnlag

– Det foreligger ikke grunnlag for erstatning i denne saken. Kravet til årsakssammenheng er under ingen omstendighet oppfylt, heter det i dommen.

De 13 forsikringsselskapene gikk til erstatningssak fordi Kystverket ikke hadde avmerket grunnen utenfor Revskolten fyr i Vatlestraumen.

Tingretten var enig i dette, men lagmannsretten er av en annen mening. Dårlig sikt, vanskelige strømforhold og lavvann førte etter rettens mening til at navigatørene om bord på skipet, også losen, fikk en feilaktig forståelse av hvor Rocknes faktisk befant seg.

– Den vesentligste årsak til grunnstøtingen må etter lagmannsrettens syn anses for å ha vært feilnavigeringen. Lagmannsretten er enig med staten i at sjøkartene ikke kan anses å ha noen plass i årsaksbildet, heter det i dommen.

Les også:

Vurderer anke

Forsikringsselskapet Norwegian Hull, som sto bak 340 millioner kroner av søksmålet, vurderer å anke dommen til Høyesterett.

– Vi er selvfølgelig svært skuffet over resultatet. Vi skal lese dommen og premissene for den veldig nøye, sier Per-Åge Nygård, leder av juridisk avdeling i Norwegian Hull Club, til BT.no.

– Vi er meget godt fornøyd med dommen. Staten har fått fullt medhold og er tilkjent sakskostnader, sier regjeringsadvokat Ole Kristian Rigland til avisa.

Ifølge BT vil ikke Statens kartverk Sjø uttale seg om saken før etaten holder en pressekonferanse torsdag.

Les også:

18 omkom

Rocknes var et lasteskip disponert av Kristian Jebsens Rederi i Bergen og eid av nederlandske Van Oord. Det forliste i januar 2004.

Av de 30 om bord omkom 18. Tre av mannskapet ble først reddet ut av skipet etter flere timer.

Det 166 meter lange skipet var lastet med grus da det kantret i løpet av kort tid. (©NTB)

Bakgrunn:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.