INDUSTRI

Slakter MTB-investering

KAN BLI SKROTET:  ¿ Det er for kostbart å holde på med skattebetalernes penger på denne måten, sier Aps forsvarspolitisk talskvinne Signe Øye, som er nestleder i forsvarskomiteen.
KAN BLI SKROTET: ¿ Det er for kostbart å holde på med skattebetalernes penger på denne måten, sier Aps forsvarspolitisk talskvinne Signe Øye, som er nestleder i forsvarskomiteen. Bilde: Torgeir Haugaard/FRM
1. nov. 2007 - 06:41

– Dette er en trist sak som svekker folks tillit til forsvarsplanleggingen i Norge. Skaden har skjedd, sier Johan J. Jakobsen, som representerer Senterpartiet i det regjeringsoppnevnte Forsvarspolitisk utvalg.

Utvalget la onsdag fram sine anbefalinger til den neste langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009-2012. En av anbefalingene er at Forsvaret kvitter seg med de nye missiltorpedobåtene (MTB-ene) til 5 milliarder kroner.

Forsvarsledelsen ville i utgangspunktet ikke ha disse fartøyene, men ble påtvunget dem av et flertall på Stortinget. Nå vil altså representantene for alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, gjøre om beslutningen.

– Sterk kost

– Dette er sterk kost, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye, som er nestleder i forsvarskomiteen.

Hun utelukker ikke at MTB-ene kan bli skrotet, og sier at det i så fall er en «sterk tankevekker».

– Det er for kostbart å holde på med skattebetalernes penger på denne måten, sier Øye.

Hun sier politikerne må bli mer villige til å lytte til fagmilitære råd når de skal vedta store innkjøp, og at både nærings- og distriktspolitikk må komme i andre rekke.

I tvil

Lederen for forsvarskomiteen på Stortinget, Høyres Jan Petersen, sier han er i tvil om MTB-ene bør droppes.

– Vi tar i så fall ut en hel fartøygruppe. Men skal vi beholde dem, er det ikke nok med den milliarden som Forsvarspolitisk utvalg foreslår, sier han.

Han tar ingen selvkritikk for beslutningen om å satse på missiltorpedobåter.

– Men problemet er at forsvarsbudsjettene er blitt dratt nedover år for år, og det er det all grunn til å ta selvkritikk på, sier Petersen.

Uansvarlig

Partienes representanter i Forsvarspolitisk utvalg går langt i å karakterisere stortingsvedtaket i 2001 om MTB-investeringen som uansvarlig.

– Det var ikke rett å prioritere næringshensyn framfor forsvarshensyn, sier Høyres representant i utvalget, Jonni Solsvik.

Problemet er, slik Solsvik og de andre partirepresentanter ser det, at Stortinget vedtok innføringen av et svært kostbart våpensystem uten å gi Forsvaret tilstrekkelige midler til å bære kostnadene.

– Dette handler om realisme. Vi må være villige til å se om igjen på denne beslutningen, sier Solsvik.

Urealistisk

Venstres representant Eldbjørg Løwer mener også MTB-satsingen var urealistisk.

– Dette er en trist sak. Forsvaret har ikke råd til å drive disse fartøyene, sier hun.

KrFs representant mener næringspolitiske hensyn var helt avgjørende for vedtaket om å satse på missiltorpedobåter.

– Det ble gjort for å redde Umoe i Mandal. I hvert fall ikke for å styrke Forsvaret, sier Åse Wisløff Nilssen.

– Litt meningsløs

Selv Frps representant, som mener MTB-våpenet ikke bør utfases nå, er svært kritisk til investeringen. Harald Valved betegner investeringen som «ikke helt meningsløs, bare litt».

– Dette viser hvor feil det kan bli hvis industri- og distriktspolitiske hensyn skal være styrende for Forsvaret, sier Valved.

Han mener likevel man bør utnytte «restverdien» til MTB-ene, nå som de allerede er under bygging.

Etterlyser ekstrabevilgning

Peter A Moe, forbundsleder i Norges Offisersforbund og medlem av Forsvarspolitisk utvalg, vil helst se MTB-ene i drift, men mener det er umulig uten ekstra bevilgning. Og skjer ikke det, er skandalen komplett, mener han.

– Det vil være en av de største skandalene i norsk offentlig forvaltning, sier han.

Han tror det blir svært vanskelig å finne interesserte kjøpere.

– Mesteparten av pengene som er investert vil gå tapt, sier Moe.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.