INDUSTRI

Skjerper kravene til industrideltakelse

Trond Gram
17. juni 2009 - 07:02

Stortinget har vendt tommelen opp for regjeringens forslag om å kjøpe det amerikanske kampflyet F-35.

Samtidig ble det lagt vekt på at regjeringen må jobbe hardere for å sikre norsk industri kontrakter.

Fra flere hold har det blitt påpekt at den svenske industripakken var vesentlig bedre enn den amerikanske.

– I innstillingen gir flertallet klare krav til forhandlerne, uttalte Arbeiderpartiets Signe Øye da saken ble diskutert i Stortinget.

Betydelige ringvirkninger

Hun mener det er viktig at flykjøpet gir betydelige industriringvirkninger og viser til at Norge har lang erfaring som tilsier at gjenkjøp og industrisamarbeid kan bidra til å posisjonere norsk forsvarsrelatert industri på den internasjonale arenaen.

– Stortinget har under behandlingen av kampflysaken strammet opp kravene til dem som skal forhandle med Lockheed Martin om industriavtalene. Arbeiderpartiet mener at vi i et samarbeid med norsk industri må kunne kreve en særlig oppmerksomhet for å videreutvikle industriplanen som Lockheed Martin allerede har presentert, mener Øye.

FrP uenig

Som eneste parti valgte Fremskrittspartiet å vende tommelen ned for kjøpet av F-35.

Ikke fordi partiet mener flyet ikke er bra nok, men fordi Frp ønsker saken bedre utredet.

Partiets Henning Skumsvoll påpeker da også at det ikke vil bli noen industripakke når man inngår kontrakt med Lockheed Martin.– Ingen industripakke

– Amerikanske myndigheter og amerikansk lov tillater det ikke. Har vi de beste produktene, kan det godt være at de kan selges, og kanskje vi kan klare å balansere det, men det blir ingen slik industripakke som svenskene hadde i sine planer, sier han.

På tross av dette krever Stortinget at verdiskapingen for industrien i Norge knyttet til levering av nye kampfly av typen JSF og tilhørende systemer skal være av samme størrelsesorden som anskaffelseskostnadene.Regjeringen presser på

Regjeringen har allerede begynt arbeidet med å posisjonere norsk industri.

I to møter i vår har statssekretær Rikke Lind hatt samtaler med representanter for Lockheed Martin.

I Washington i april la Lind vekt på at man aktivt ser på mulighetene for samarbeidsprosjekter hvor norsk forsvarsindustri gjennom sin kompetanse kan spille en viktig rolle, i JSF-programmet og i andre deler av Lockheed Martins virksomhet.

Vil styrke industrien

I mai møtte Lind Lockheed Martins programsjef for Norge, Danmark og Nederland, Dana Pierce sammen med representanter for Forsvarsdepartementet og Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.

– Vårt mål er å styrke industrideltakelsen i programmet før vi eventuelt inngår kontrakt om anskaffelse av kampflyet F-35. Vi vil vite hva Lockheed Martin gjør for å involvere flere norske bedrifter. Norsk deltakelse i utvikling og produksjon av det nye kampflyet er viktig for å sikre en konkurransedyktig norsk forsvarsindustri, sier Lind.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.