INDUSTRI

Skal ut i verden med tryllestav

STYRER SELV: Daglig leder Frode Gandrud i Function viser frem brukerpanelet, som kan styre både lys, luft og temperatur.
STYRER SELV: Daglig leder Frode Gandrud i Function viser frem brukerpanelet, som kan styre både lys, luft og temperatur. Bilde: CAMILLA AADLAND

Industrielle forsknings- og utviklingskontrakter (IFU)

  • Innebærer et forpliktende og målrettet samarbeid mellom to eller flere parter innen næringslivet.
  • Samarbeidet skjer mellom en kundepartner som har konkrete behov for f.eks. et nytt produkt eller tjeneste og en leverandør med kompetanse og potensial innenfor det feltet varen etterspørres.
  • Ordningen skal stimulere til et nært utviklingssamarbeid mellom en krevende kundebedrift og en eller flere leverandørbedrifter.

Kilde: Innovasjon Norge

STYRER SELV: Daglig leder Frode Gandrud i Function viser frem brukerpanelet, som kan styre både lys, luft og temperatur.
STYRER SELV: Daglig leder Frode Gandrud i Function viser frem brukerpanelet, som kan styre både lys, luft og temperatur. CAMILLA AADLAND

BERGEN: Frende Forsikrings nye bygg i Bergen er ett av de første byggene hvor Multilight, som brukerpanelet egentlig heter, er installert. På hvert kontor henger en stav dinglende ned fra lysarmaturet. Med den kan hver enkelt bruker selv regulere lys, temperatur og persienner.

Idéen ble født for noen år siden, men det var samarbeid med Innovasjon Norge og det tekniske entreprenørselskapet YIT som gjorde gjennomføringen mulig.

Prosjektnavnet var først Tryllestaven, men i dag omtaler daglig leder Frode Gandrud i Function helst nyvinningen som brukerpanel for å gjøre det hele mer forståelig.

– Innovasjon Norge, YIT og vi ble enige om en IFU-avtale, dermed fikk vi til et industrielt samarbeid som gjorde at vi kunne få frem kommersielle løsninger til markedet, forteller Gandrud.

IFU står for industrielle forsknings- og utviklingskontrakter og er en målrettet tilskuddsordning for utvikling av små og mellomstore norske bedrifter.

– Function fikk et etablererstipend høsten 2008 på 300.000 kroner. Senere ble vi enige om en IFU-avtale med YIT på 1,5 millioner kroner, forteller rådgiver Lena Westjord i Innovasjon Norge.

HENGENDE: Tryllestaven, eller brukerpanelet, som er benevnelsen Function foretrekker, henger ned fra lysarmaturet.
HENGENDE: Tryllestaven, eller brukerpanelet, som er benevnelsen Function foretrekker, henger ned fra lysarmaturet. CAMILLA AADLAND

Ble utfordret på design

Brukerpanelet fremstår som enkelt og intuitivt. Pluss og minus for temperatur, piler opp og ned for persienner. Slik har det ikke alltid vært.

– Det vi presenterte for YIT første gang, hadde et helt annet design enn det vi har i dag. Vi ble utfordret på design av Innovasjon Norge og ble knyttet til et designselskap i Oslo, Kadabra. Det var en stor avgjørelse for oss å bli med, vi hadde ikke så mye midler, sier Gandrud.

Designrådgiver Hanne Wetland hos Innovasjon Norge var den som så potensialet i tryllestaven.

– Dette er et fint eksempel på hvordan man kan gjøre det. Det er typisk at bedrifter kommer inn med bra teknologi, men glemmer at folk uten teknisk kompetanse skal bruke det, sier designrådgiver Hanne Wetland hos Innovasjon Norge.

Gandrud er fornøyd med utfordringen hun ga dem.

– Vi har ikke angret et sekund. Vi har hatt en veldig god og kreativ dialog med Kadabra, med mange skisser og ideer. Lillejulaften 2008 ble tryllestaven født og vi fant et felles konsept, som ble brukerpanelet slik det fremstår i dag, sier Gandrud.

SPARER ENERGI: Salgs- og markedssjef Paul Arne Skjold hos YIT har stor tro på brukerpanelet fra Function.
SPARER ENERGI: Salgs- og markedssjef Paul Arne Skjold hos YIT har stor tro på brukerpanelet fra Function. CAMILLA AADLAND

Kan spare penger

Salgs- og markedssjef Paul Arne Skjold hos YIT tror det vil bli mer fokus på slike individuelt tilpassede løsninger fremover.

– Det er mye å spare på lys og ventilasjon. Med denne løsningen er dette på kun i den delen av bygget som er i bruk, og dermed kan man spare 50 prosent sammenlignet med å ha det fullt på, sier Skjold.

Løsningen fungerer best i cellekontorer, men skal også kunne brukes i åpne kontorlandskaper.

– Det er fokus på energiforbruk for tiden. Vi vil begynne å gå mer aktivt inn i en tidlig fase av bygg. Viljen til å lytte til sånne ting som dette er større enn tidligere. De som er opptatt av omdømme vil legge mer vekt på dette fremover, tror Skjold.

Function er bundet til YIT ut året, men vil satse internasjonalt når den avtalen går ut. Så langt er 7000 brukerpanel produsert.

– Vi nærmer oss et anstendig volum på egne produkter, sier Gandrud.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.