KLIMA

SFT: Ikke samme avfall

IKKE DET SAMME: Avfallet som gikk lufta i Gulen kommune hadde samme egenskaper, men var ikke det farlige avfallet som kom med lasteskipet Probo Emu.
IKKE DET SAMME: Avfallet som gikk lufta i Gulen kommune hadde samme egenskaper, men var ikke det farlige avfallet som kom med lasteskipet Probo Emu. Bilde: Vest Tank
Jannicke Nilsen
9. juni 2008 - 11:37

Det var ikke fysisk det samme avfallet som gikk i lufta på Vest Tanks anlegg i Gulen, som tok livet av 14 mennesker og skadet titusener av folk i Elfenbenskysten,

Innrømmet

Flere medier har den siste tiden skrevet om at plagene folk opplever i Gulen som følge Vest Tank-eksplosjonen skyldes samme type avfall som rammet folk i Elfenbenskysten.

Vest Tank har tidligere innrømmet at de tok i mot avfall fra det omstridte lasteskipet Probo Emu, som knyttes til tragedien hvor 14 mennesker døde på en fylling og titusenvis av fattige mennesker ble rammet etter nærkontakt med avfallet.

Renset

Men det var altså ikke fysisk dette avfallet som var på tankene som gikk i lufta, slik TU.no har skrevet ved flere anledninger.

- Tankene var renset og gjort rene, så det var ingenting av avfallet fra Probo Emu som var på tankene da det smalt, fastholder seksjonssjef Harald Sørby i Statens forurensingstilsyn (SFT).

Samme type

Det som var på tankene som gikk i lufta var imidlertid produsert på samme måte, og hadde dermed lignende egenskaper som lasten på Probo Emu.

- Vest Tank hadde tatt i mot oljelaster og begynt å avsvovle og prossessere denne oljen selv. Da fikk de et svoveholdig basisk slam, og genererte dermed samme type avfall som kom med Probo Emu, sier Sørby.

Et av kjennetegnene ved dette avfallet er den sterke, ubehagelige lukten, som fortsatt gir helseplager for beboere i Gulen kommune.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Må rydde opp

Nå har selskapet frist til juli med å fjerne de siste avfallsrestene etter ekslosjonen for over ett år siden.

- Det har vært utfordrende å finne noen som kunne ta i mot avfallet, derfor har dette tatt tid, sier Sørby.

SFT anmeldte Vest Tank på vårparten i år. Årsaken var at SFT mener selskapet har tatt i mot og håndtert avfall de ikke hadde tillatelse til.

Vest Tank hadde kun tillatelse til å ta i mot oljeholdig avfallsvann, også omtalt som "vaskevann" fra store skip. I tillegg mener SFT at selskapet har opptrådt grovt uaktsomt, blant annet ,med hvordan de har valgt å behandle og rense avfallet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.