INDUSTRI

Ser ikke tegn til vekst

STILLE: Elkem Solar ble åpnet av kronprins Haakon i august, men har stått stille på grunn av brann.
STILLE: Elkem Solar ble åpnet av kronprins Haakon i august, men har stått stille på grunn av brann. Bilde: Schrøder, Tor Erik
Camilla Aadland
30. okt. 2009 - 08:48

Elkem Solar hadde som følge av brann i juli ingen produksjon av betydning i tredje kvartal og dermed et betydelig negativt resultatbidrag, heter det i Orklas resultatpresentasjon.

Det negative resultatet fra Elkem Solar ble på 191 millioner kroner.

Skaden er utbedret og testkjøring startet i midten av oktober. Opptrappingen av ordinær produksjon vil starte i slutten av november.

Få vekstsignaler

Orklas driftsresultat endte i tredje kvartal på 811 millioner kroner. Dette er opp fra 334 millioner i forrige kvartal, men ned fra 1026 millioner i samme kvartal i fjor.

– Orklas selskaper har det siste året iverksatt omfattende struktur- og kostnadsprogrammer. Det er derfor tilfredsstillende å se at tiltakene bidrar til forbedret kostnadsposisjon og ikke minst en god kontantstrøm. Vi ser klare tegn til stabilisering i viktige markeder, men det er fortsatt få sterke vekstsignaler, sier konsernsjef Dag J. Opedal i en pressemelding.Har gjort tiltak

Driftsinntektene har sunket fra 15,9 milliarder i fjor til 14,1 milliarder. Hovedårsaken er svake markeder for Elkem og Sapa.

– Kraftfulle struktur- og kostnadstiltak bidro likevel til et positivt resultat i kvartalet for disse selskapene, heter det i meldingen fra Orkla.Svakt resultat for Elkem

Elkem driftsinntekter i tredje kvartal var 1.703 millioner kroner, ned fra 2.235 millioner i fjor. Resultatet ble på 11 millioner kroner, sammenlignet med 276 millioner kroner i samme periode i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse i tredje kvartal var på 57 prosent om man ikke tar med Elkem Solar.

Sapa har kjøpt opp Indalex, den største konkurrenten i det amerikanske markedet. Dermed skal Sapa Profiles North America restruktureres, noe som betyr at 2-3 fabrikker vil bli stengt.

To av disse er fabrikkene i Morris og Calgary, som vil bli stengt i løpet av året, melder Orkla.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.