INDUSTRI

– Sender feil signal til industrien

FREMDELES KRISE: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er skuffet over at regjeringen ikke gjør mer for eksportindustrien.
FREMDELES KRISE: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er skuffet over at regjeringen ikke gjør mer for eksportindustrien. Bilde: Holm,Morten
Trond Gram, Camilla AadlandTrond Gram, Camilla Aadland
14. okt. 2009 - 13:26

Norsk Industri frykter at statsbudsjettet for neste år forsterker krisen for eksportindustrien.

– Vi tror det er en fare for at økt bruk av oljepenger vil føre til en sterk krone, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.Krisen ikke over

Han understreker at krisen ikke vil være over for eksportindustrien i løpet av neste år, og kanskje ikke før godt inne i 2011.

– Det eneste felles lyspunktet for eksportindustrien har vært en relativt svak krone, som har gjort det mulig å opprettholde en viss aktivitet fordi det har vært lettere å selge til land med dollar og euro. Men økt oljepengebruk må trolig kompenseres med høyere rente og da er vi inne i en vond spiral, sier Lier-Hansen.

Han er også svært skuffet over at avskrivningssatsen for investering i industrien settes ned igjen til 20 prosent fra neste år.

Den ble økt midlertidig til 30 prosent i forbindelse med krisepakkene tidligere i år.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke forlenger levetiden til satsen på 30 prosent, sier Lier-Hansen.– Forstår ikke alvoret

Han mener dette er det viktigste grepet som kan gjøres for å tiltrekke seg investeringer på lang sikt og at det vil gi en raskere innføring av ny miljøteknologi.

– Når regjeringen nå allerede neste år går tilbake til 20 prosent, signaliserer de at de enten ikke forstår den alvorlige situasjonen til eksportindustrien eller at de rett og slett neglisjerer den, fortsetter han.

Norsk Industri har regnet ut at dette vil føre til økte skatter på 2,5 milliarder for industrien i 2011.

– I retorikken understreker regjeringen ikke minst den alvorlige situasjonen til fastlandsindustrien. Det henger ikke sammen med det de gjør og det er derfor vi reagerer så kraftig, sier Lier-Hansen.Tror det ikke

NITO-president Marit Stykket reagerer også kraftig.

– Det er nesten ikke til å tro, er hennes første reaksjon når hun får vite at regjeringen har valgt å ikke videreføre avskrivingssatsene for utstyr i industrien.

– Man skulle nesten tro regjeringen har glemt å legge det inn i budsjettet. Tenkt seg godt om har de i alle fall ikke gjort, sier hun.

– Krisen ikke over

Norsk Hydro er heller ikke direkte begeistret over at avskrivingssatsene ikke videreføres.

– Krisen for eksportindustrien er ikke over, samtidig kommer det en del endringer i budsjettet som slår i motsatt retning, sier Thomas Knutzen i Norsk Hydro.

Han frykter også budsjettets innvirkning på valutakursen.

– Vi selger alt i fremmed valuta, og alt som endrer bytteforholdet i negativ retning er en betydelig ulempe. Valuta går rett inn på topplinjen vår og slår ut på hva vi i realiteten får for våre produkter, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.