INDUSTRI

Selger med tap i Kina

SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft.
SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft. Bilde: Bendiksby, Terje

Norske Skog har to papirfabrikker i Kina, Norske Skog Potential Paper (SNP) og Norske Skog Hebei. Nå forsvinner den førstnevnte ut av porteføljen.

Industrigiganten har inngått en avtale med Potential Industries, som fra før eier 34 prosent av SNP om salg av Norske Skogs andel på 56 prosent. Fabrikken Norske Skog nå kvitter seg med har en produksjonskapasitet på 145.000 tonn avispapir, og er med det en av de minste fabrikkene i Norske Skogs globale portefølje.

Frigjør ressurser

– Med salget av SNP frigjør vi ressurser til arbeidet med å forbedre lønnsomheten ved Norske Skog Hebei, samtidig som vi strømlinjeformer salg og administrasjon i Kina. Det var også viktig for oss å unngå ytterligere tilførsel av kapital fra konsernet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Salget medfører et regnskapsmessig tap på 255 millioner kroner, men reduserer samtidig Norske Skogs brutto rentebærende gjeld med om lag 150 millioner kroner. Det siste har vært et mål for det gjeldstyngede industriselskapet.

Moderne fabrikk

Den andre papirfabrikken Norske Skog eier i Kina, Norske Skog Hebei, sto ferdig i 2005. Har en produksjonskapasitet på 330.000 tonn avispapir og er en av de mest moderne avispapirfabrikkene i Kina.

Skulle Norske Skog fortsatt som eier av SNP, ville konsernet måtte tilføre ytterligere kapital for å opprettholde driften av fabrikken.

– Det var også viktig for oss å unngå ytterligere tilførsel av kapital fra konsernet, sier konsernsjefen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.