INDUSTRI

Selger Innovasjon Norge

Trond Gram
23. mars 2010 - 15:57

Kjøper er fylkeskommunene, som med denne eieromorganiseringen kjøper 49 prosent av aksjene i Innovasjon Norge.

Tidligere har staten stått som eneeier, men regjeringen har som mål å styrke fylkeskommunene som regionale aktører for innovasjon og utvikling, og deres strategiske og samordnende rolle.

Større påvirkning

– Fylkeskommunene har jo ikke hatt for mye å gjøre, så regjeringen vil vel gi dem mer å holde på med, kommenterer stortingsrepresentant Svein Flåtten (H) tørt.

Ifølge KS kommer eierskapet til å gi fylkeskommunene mulighet til å påvirke utforming og innretning av mål, strategier og prioriteringer for hele Innovasjon Norges virksomhet.

– Ikke lokaliseringsdiskusjon

Svein Flåten håper ikke at denne omorganiseringen gjør at det nå blir en intern slåsskamp blant de 19 nye eierne for å tilføre midler til hver sin tue.

– Det må ikke nå bli en lokaliseringsdiskusjon om hvor midlene skal flyttes hen. Det er viktig at man ser helheten i innovasjonsarbeidet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Utnevner styret

Som deleier får fylkeskommunene mulighet til å utøve aktivt eierskap på alle nivåer, sentralt og regionalt. Blant annet skal de utnevne egne styrerepresentanter.

– Jeg vet ikke hvordan fylkeskommunene skal velge sine styrerepresentanter, men jeg håper ikke at de søker så mye blant politikere, men heller blant næringslivsfolk, sier Flåtten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Evalueringen viktigere

Han mener at den pågående evalueringen av Innovasjon Norges virksomhet er mye viktigere enn den eierendringen som nå blir formalisert.

– Det har vært innvendinger mot at Innovasjon Norges prioriteringer har vært for mye opptatt av de gammeldagse næringer og for lite opptatt av innovasjon. Det har vært mye primærnæringer og eksisterende industri. Da får du ofte litt preg av nødhjelp. Jeg synes det er viktig å hjelpe frem det nye, sier han.

Sterkere forankring

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag mener det at fylkene nå får 49 prosent av aksjene i Innovasjon Norge betyr at det blir en sterkere lokal forankring mot den virkeligheten som er innenfor næringsutvikling.

- Norge er et land som er veldig mangfoldig, det er ulikt hvordan næringslivet ser ut rundt omkring i landet. Nå får vi et mer virkelighetsnært Innovasjon Norge, sier han.

Flåttens bekymring for posisjonskamp sier han følgende om:

- Det vitner om at han ikke helt har fortstått hvordan pengestrømmene går i dette systemet, sier han.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.