ARKIVNYHETER

Satser på Gruve 7 til 2022

Store norske investerer 100 millioner og håper på 20 gode år for Longyearbyens siste gruve.

KULLPRAT: Gruvesjefen slår av en prat med en arbeider 5 km inn i berget.
KULLPRAT: Gruvesjefen slår av en prat med en arbeider 5 km inn i berget.Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
6. feb. 2012 - 20:37

Gruve 7

  • Kullaget i Gruve 7 er i gjennomsnitt 1,5 meter høyt.
  • Gruva ligger 15 km fra Longyearbyen og har 24 ansatte. Arbeidsdagen er kl. 7-15.
  • Produksjonen drives etter rom- og pillar-metoden. Når man tar ut kull, settes det igjen kullpillarer som holder fjellet oppe. Ligg er gulvet og heng er taket. Først kuttes kullet på stuff med den beltegående maskinen CM. Kullet lastes over til shuttlecar som kjører det til mater og videre til transportbeltet, som tar kullet ut av gruven. Deretter havner kullet i to siloer i påvente av transport til Hotellneset.
  • Rundt 25 000 tonn av kullet fra Gruve 7 går til Energiverket i Longyearbyen. Resten eksporteres til tysk metallurgisk industri.
  • Tidligere fabrikksjef på Rec i Narvik, Per Andersson, er ny adm. dir. i Store Norske fra 1/1-2012.
  • Næringsdepartement utnevner styreformannen i Store Norske.
  • Gruve 7 har gjentatte ganger vært truet av nedleggelse, men Store Norske satser på drift frem til 2022. Kilder: Stor Norske og Svalbardposten.

LONGYEARBYEN: På 1990-tallet var Gruve 7 uglesett fordi kvaliteten på kullet ikke var av like høy kvalitet som forventet.

Store Norske vurderte å stenge gruva i 1999 pga lave kullpriser. I dag er situasjonen snudd. Kullet fra Gruve 7 holder ifølge Store Norske høy kvalitet og er etterspurt i tysk bilindustri.

KNEKK: Gruvesjefen (t.h.) har lært kunsten å bøye seg uten å ødelegge ryggen. Foto: Fredrik Drevon
KNEKK: Gruvesjefen (t.h.) har lært kunsten å bøye seg uten å ødelegge ryggen. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Mot 90 000 tonn

Gruvas årsproduksjon på 70 000 tonn kull skal opprettholdes i et par år til.

– Om 3-4 år skal vi opp til 90 000 tonn i året som følge av de nye investeringene på over 100 millioner kroner. Halvparten av beløpet går til produksjonsutstyr. I tillegg har vi styrket bemanningen slik at vi har to fulle drifter, sier gruvesjef Håvard Dyrkolbotn til Teknisk Ukeblad.

På stuff sitter en kar med fjernkontroll og styrer en CM som bryter kullet.– Her på stuff er det 400 meter med fjell over oss, forteller Dyrkolbotn.

– Vi tar kun kullet, undulerer det, som vi sier. Kullfløtsen er ikke helt flat, men går opp og ned og vrir seg. Vi følger etter uansett, og regner med at vi kan holde på her i 20 år til med denne kullkvaliteten. Vi utforsker et nytt område der kullet har lavere kvalitet, og som ikke kan leveres til metallurgisk industri, men muligens til Energiverket i Longyearbyen. Da kan vi levere alt det nåværende kullet til metallurgisk, som kan bety 5-6 nye arbeidsplasser.

NØDBOKS: Denne lille metallboksen kan redde liv. Foto: Fredrik Drevon
NØDBOKS: Denne lille metallboksen kan redde liv. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Les også: Ja til ny kullgruve på Svalbard

Hengsikring

Etter at kullet er tatt ut gjøres hengsikring med fjernstyrt bolterigg. 90 cm lange og 19 mm tykke stålbolter festes i hengen for å binde de ulike lagene samme. Man har lim i hele boltelengden slik at lagene av berg lamineres sammen.

Dyrkolbotn tror ikke det er noen utvidelsesmuligheter i dette fjellet etter de nevnte 20 årene.

– Men det er et fjell på andre siden av dalen som inneholder kull. Leting pågår og det ser bra ut så langt. Det området har den samme Longyearfløtsen som her. Rundt to meter høy og god kvalitet. Det er spennende, men det ligger frem i tid.

OVERSIKT: Gruve-7 veteran Kjell Harry Johansen har full oversikt over produksjonen fra kontoret sitt. Foto: Fredrik Drevon
OVERSIKT: Gruve-7 veteran Kjell Harry Johansen har full oversikt over produksjonen fra kontoret sitt. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Bellona uenig

Karl Kristensen, Bellonas rådgiver for industri og avfall, stiller seg uforstående til kulldrift på Svalbard, og mener at Gruve 7 burde vært gjenstand for nedtrappningsplan med tanke på avvikling.

– Det er uansvarlig å drive strategisk planlegging av kullgruvedrift på Svalbard. Driften er i strid med norsk miljøpolitikk. Argumentet med at gruvedriften er nødvendig for å hevde norsk suverenitet er ikke holdbart. Svalbard-samfunnet kan overleve på turisme og forskning, sier Kristensen.

REPARERES: I verkstedet til Gruve 7 kan alt repareres. Foto: Fredrik Drevon
REPARERES: I verkstedet til Gruve 7 kan alt repareres. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Les også:

Se Forsvarets nye high tech-helikopter

Kloakken går rett i fjorden på Svalbard

Bergindustrien selger 61% til utlandet

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.