INDUSTRI

SAS må betale Norwegian

SAS må betale dyrt for industrispionasje mot konkurrenten Norwegian.
SAS må betale dyrt for industrispionasje mot konkurrenten Norwegian. Bilde: Scanpix
30. sep. 2010 - 12:05

SAS må betale 175 millioner kroner til Norwegian etter å ha skaffet seg uberettiget innsyn i konkurrentens selskapshemmeligheter.

Høyesteretts ankeutvalg har avvist SAS’ anke over dommen fra Borgarting lagmannsretts i mars i år, der SAS ble dømt til å betale Norwegian erstatning og sakskostnader for misbruk av Norwegians forretningshemmeligheter.

Lagmannsrettens dom fra 6. mars er dermed rettskraftig, og tilkjente erstatningsbeløp og sakskostnader skal nå utbetales.

Svært gledelig

– Det er svært gledelig at det nå endelig kan settes sluttstrek i denne saken etter at Norwegian har fått medhold i tre forskjellige rettsinstanser. Dette viser at rettssystemet fungerer og at uetisk atferd over tid får økonomiske konsekvenser, sier administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos.

Lagmannsretten har dømt SAS til å betale 160 millioner kroner til Norwegian, samt sakskostnader på 6,8 millioner kroner fra tingretten, og 7,8 millioner kroner i sakskostnader fra lagmannsretten. I tillegg er Norwegian også blitt tilkjent ytterligere 637.000 kroner i forbindelse med Høyesteretts ankebehandling. Totalbeløpet kommer dermed opp i over 175 millioner kroner.

Saken dreier seg om et sivilt erstatningssøksmål der Norwegian krevde 350 millioner kroner som vederlag for tap selskapet ble påført ved at SAS urettmessig skal ha hatt tilgang til Norwegians flyginger, slik de ble registrert i bookingsystemet Amadeus.

Kunne tilpasse pristilbud

SAS hadde en avtale med Norwegian om innsyn i selskapets lukkede del av bookingsystemet Amadeus fordi det tidligere Braathens, som ble overtatt av SAS, hjalp Norwegian i startfasen.

Avtalen utløp i desember 2002, men SAS fortsatte å ha innsyn i den sensitive informasjonen som lå i konkurrentens egen lukkede del av Amadeus. I praksis kunne dermed SAS tilpasse sine pristilbud i forhold til de bookinger som ble gjort hos Norwegian.

Asker og Bærum tingretten slo i sin dom i mai 2008 fast at SAS ikke stengte tilgangen før i november 2005. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.