INDUSTRI

Rømmer fra STX Europe

Tore Stensvold
11. sep. 2009 - 07:44
Vis mer

Sjefer og ansatte slutter ved hovedkontoret til skipsbyggingsselskapet STX Europe. Staben ved hovedkontoret er redusert fra rundt 30 ved årsskiftet til rundt 20.

I forrige uke sa strategidirektør Karoline Vinsrygg takk for seg etter ett år i konsernet, de siste fire månedene som del av konsernledelsen.



Fort ut

Konsernsjef Torstein Dale Sjøtveit kom også inn i det som da het Aker Yards i september i fjor. I mai i år forsvant han brått. Han gikk på dagen 18. mai.

Kun to nordmenn sitter i igjen i konsernledelsen, Roy Reite og Hans-Jørgen Wibstad. Reite sitter i Brattvåg og har ansvar for STX Europes Offshore og spesialfartøy.

Wibstad skal overta strategioppgavene til Vinsrygg ved siden av sin direktørjobb for økonomi. På toppen sitter to koreanere: Sang-Ho Shin, konsernsjef, og Byung-Ryoon Woo, finansdirektør.

Avviser dramatikk

Karoline Vinsrygg sier det samme Torstein Dale Sjøtveit sa da han sluttet:

– Det ligger ikke noe dramatikk i dette. Jeg fant ut at dette var et naturlig tidspunkt for meg å slutte, sier Vinsrygg til Teknisk Ukeblad.

Styremedlem og representant for de ansatte, Karl Johan Brevik, sier at han ikke kan uttale seg.

– Vi har taushetsplikt. STX Europe er ikke et ASA og har dermed ikke de samme offentlighetsregler å forholde seg til, sier han.

Brevik sier imidlertid at hele ledelsen er skiftet ut og at det var naturlig at det ble store endringer etter at STX kjøpte opp og tok selskapet av børs.

Tenker annerledes

– Vi må akseptere at de har sin måte å drive på og tenke. De har bein i nesa og vet hva de vil, sier Brevik.

En kilde som kjenner selskapet godt fra innsiden, sier at koreanerne styrer mer og mer fra hovedkontoret i Sør-Korea.

Det har Norsk Industri forståelse for.

– I slike vanskelige tider som vi har nå, er det ikke så rart det skjæres bort i stabsfunksjoner som ble samlet på Aker Brygge i sin tid, sier bransjesjef Egil Holland.

Vanskeligere

STX-kilden mener imidlertid at det kan ha sine svake sider også. Støtte og hjelp på salg og finansieringsløsninger blir vanskeligere.

Kommunikasjonsdirektør Elise Heidenreich sier at STX Europe sater på et noe mindre hovedkontor.

– Det er en naturlig utvikling, sier hun.

Lært mye

Karoline Vinsrygg har ikke noe negativt å si om eierne.

– Jeg har hatt en fantastisk fin og lærerik tid i STX Europe. Sørkoreanerne er veldig flinke skipsbyggere, sier Vinsrygg.

Hun har ikke noen ny jobb å gå til umiddelbart.

STX Business Group begynte i 2007 å kjøpe seg opp i Aker Yards, inntil det Sørkoreanske selskapet overtok fullt og helt i august 2008.

3. november forsvant navnet Aker Yards og selskapet ble til STX Europe. Hovedkontoret flyttet fra Røkke og Aker Brygge til Skøyen. I februar ble selskapet tatt av børs.

I navnet har STX Europe fortsatt hovedkontor i Oslo, men antall ansatte med norsk pass blir stadig færre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.