INDUSTRI

– Røkke bruker Aker Solutions som søppelbøtte

Kjell Inge Røkke
Kjell Inge RøkkeBilde: Knut Falch / Scanpix

Kjell Inge Røkke bruker Aker Solutions som søppelbøtte, mener tidligere analytiker Kjell Erik Eilertsen.

Røkke-selskapet Aker solgte torsdag flere selskaper til delvis statseide Aker Solutions.

Lieungh samler oljevirksomheten

Servietter la maktgrunnlag

Falt kraftig

Aksjekursen i Aker Solutions falt kraftig på Oslo Børs torsdag etter at oljeserviceselskapet kjøper flere selskaper av Aker i en transaksjon på cirka to milliarder kroner. Oppkjøpet blir finansiert ved å låne tilsvarende beløp i obligasjonsmarkedet.

Eilertsen er mangeårig analytiker i Fearnley Fonds. Han jobber nå i hedgefondet Ferncliff Asset Management, der investoren Øystein Stray Spetalen er hovedeier.

Bare må kommentere

Eilertsen pleier aldri å uttale seg offentlig etter at han sluttet som analytiker. Men denne gangen bare må han.

– Dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar, kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sier Eilertsen til Dagens Næringsliv.

Ved å selge unna Aker Oilfield Services, Aker Dof Deepwater, Odim, Aker Clean Carbon og Misund Bruk, kvitter Aker seg med finansieringsforpliktelser på cirka 5 milliarder kroner. Samtidig blir Aker Solutions’ finansstrøm de neste årene negativ, ifølge SEB Enskilda.

– Grisete

– Aker Solutions betaler en premie på 14 prosent over onsdagens kurs. Det i seg selv sier hvor sykt dette er. Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sier Eilertsen om transaksjonen.

Aker Solutions-sjef Simen Lieungh sier han var forberedt på at selskapet hans kunne bli anklaget for å være Røkkes dumpingplass.

Les mer om: