INDUSTRI

Røde tall for Aker Verdal

SLITER: Aker Verdal har de to siste årene hatt flere tapsprosjekter og trenger nå hjelp fra morselskapet. Illustrastrasjonsbilde.
SLITER: Aker Verdal har de to siste årene hatt flere tapsprosjekter og trenger nå hjelp fra morselskapet. Illustrastrasjonsbilde.
Mona Sprenger
23. juni 2009 - 10:37

Aker Verdals resultat før skatt på minus 358 millioner kroner i 2008, kommer etter at offshoreverftet i 2007 la fram et regnskap med underskudd på 364 millioner kroner før skatt, skriver Trønder-Avisa.

Økte kostnader

Samlet har verftet de to siste årene dermed levert et akkumulert underskudd på 722 millioner kroner før skatt.

– Vi leverer gode resultater på de prosjektene vi gjennomførte i Verdal i 2008. Og vi leverer også godt resultat i Aker Piping Technology. Verftets resultat er likevel negativt grunnet økte kostnader på de to H6-boreriggene der Aker Verdal har en deltakerandel, sier administrerende direktør, Nina Udnes Tronstad ved Aker Solutions offshoreverft i Verdal til Trønder-Avisa.

Store tap på H6

De to store H6-boreriggene til Aker Drilling – Aker Barents og Aker Spitsbergen – er blitt langt mer komplekse enn først beregnet. Dette har medført store kostnadssprekker og kraftige forsinkelser i byggingen.

Aker Verdal har måttet ta sin regnskapsmessige del av tapene i tilknytning til H6-boreriggene i tråd med sin prosjektandel.

Ikke klare

Hvor store de reelle tapene på disse to prosjektene er, vil ikke verftsdirektør Udnes Tronstad si noe om.

Men hun bekrefter at tapene på de to H6-boreriggene er større enn det regnskapsmessige underskuddet som kommer fram for Aker Verdal isolert for 2008.

De to riggene er fortsatt ikke ferdigstilte, og ligger nå ved Aker Stord og i Ølen for sluttføring.

Blind Faith uavklart

I tillegg påvirkes regnskapet også av fortsatt manglende oppgjør fra Chevron Texaco for Blind Faith-plattformen. Den ble levert fra Verdal i 2007.

Dette prosjektet, med overskridelsen på 70 prosent mer enn den avtalte kontraktssummen på 512 millioner kroner, var direkte årsak til verftets 2007-underskudd på 364 millioner kroner før skatt.

Aker Verdal er fortsatt uenig med Chevron Texaco om oppgjør for et prosjekt som ble langt større og dyrere underveis på grunn av fortløpende nye og ikke kontraktsfestede krav fra kunden.

– Vi venter at det blir megling i løpet av 2009, men vet fortsatt ikke når saken er endelig avklart, sier Udnes Tronstad.

Halv milliard

Mens Aker Verdal etter 2007 måtte få 200 millioner kroner fra morselskapet Aker Solutions for å forhindre økonomisk totalhavari, er verftet tilført 300 millioner kroner i konsernbidrag for å dekke opp underskuddet for 2008.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.