KRAFT

– Risikoen har økt

DISKUTERER: Statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet diskuterer med Marius Holm i Bellona om hvorfor CO2-fangstanlegget på Mongstad kan bli utsatt på ny.
DISKUTERER: Statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet diskuterer med Marius Holm i Bellona om hvorfor CO2-fangstanlegget på Mongstad kan bli utsatt på ny. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
5. okt. 2010 - 14:18

– Vi har fått ny informasjon fra Statoil. Det er større usikkerhet enn vi trodde om aminteknologien, sier Sigrid Hjørnegård til Teknisk Ukeblad.

Statssekretæren i Olje- og energidepartementet står i vandrehallen på Stortinget og diskuterer med Bellonas Marius Holm, som stiller seg undrende: Les mer her

I statsbudsjettet for 2011 kommer det fram at fullskala CO 2-fangst og -lagring på Mongstad kan bli utsatt ytterligere.

Statsbudsjettet for 2011 blir lagt fram, bilder fra vandrehallen på Stortinget, 5. oktober 2010. Jens Stoltenberg
-fangst og -lagring på Mongstad kan bli utsatt ytterligere.MÅNELANDEREN: Fortsatt skal Jens Stoltenberg lande på månen på Mongstad. Men nå kan den dyre CO2-fangsten på Mongstad bli utsatt enda lengre enn til 2018. Bakgrunnen er økt usikkerhet om kreftfaren ved aminteknologi. Kjetil Malkenes Hovland

Vet ikke hvor lenge

Men hvor sannsynlig det er med en utsettelse, det kan ikke regjeringen si noe om. De kommer tilbake til Stortinget før jul med nærmere orientering.

– Vi kan ikke si noe om konsekvensene per i dag. Derfor kommer vi tilbake før jul med en sak, forklarer Hjørnegård.

Det er under arbeidet med konsesjonssøknaden for Teknologisenter Mongstad (TCM) at Statoil har funnet ut mer om kreftfaren, forteller statssekretæren. Dermed har risikoen økt.

Kan droppe aminteknologien

Det nyåpnede testsenteret på Mongstad skal fortsatt teste renseteknologier ved bruk av aminbasert teknologi (ved selskapet Aker Clean Carbon) og teknologi basert på kjølt ammoniakk (ved selskapet Alstom).

Det er i overgangen fra testing til fullskalaanlegg at kreftfaren ved aminteknologien kan bli for stor, ifølge Hjørnegård.

– Vi åpner for ny teknologi på fullskalaeanlegget. Foreløpig har vi valgt aminer, men vi kan vurdere andre teknologier. Og gjør vi det, kan det få konsekvenser, sier hun.

Mongstad
– Vi åpner for ny teknologi på fullskalaeanlegget. Foreløpig har vi valgt aminer, men vi kan vurdere andre teknologier. Og gjør vi det, kan det få konsekvenser, sier hun. MONGSTAD, HORDALAND: Her skal det bygges et fullskala CO2-fangstanlegg. Men ingen vet helt når. Øyvind Hagen/Statoil

– Det vet vi ikke

Men Stortinget får ikke vite om det blir utsettelse før departementet kommer tilbake med mer.

– Det kan skje, det vet vi ikke, sier Hjørnegård.

CO 2-renseanlegget i full skala på Mongstad skal etter den siste utsettelsen stå klart i 2018.

– Er Mongstad skrinlagt?

– Er Mongstad nå mer eller mindre skrinlagt? spurte Hans Olav Syversen (KrF) fra Stortingets talerstol i dag.

Men det avviser Olje- og energidepartementet.

– Absolutt ikke. Men vi må informere Stortinget når vi mottar ny informasjon, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

– Nå må Gassnova finne ut mer om dette.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.