ARKIVNYHETER

Rent vann i Gulen

FORURENSET IKKE VANNET: Eksplosjonen ved Vest Tank i Sløvåg i 2007 skadet ikke vannet i Gulen, viser undersøkelser fra Norges Geotekniske Institutt.
FORURENSET IKKE VANNET: Eksplosjonen ved Vest Tank i Sløvåg i 2007 skadet ikke vannet i Gulen, viser undersøkelser fra Norges Geotekniske Institutt. Bilde: Kåre Næss/Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
30. juni 2009 - 14:30

Eksplosjonen ved Vest Tank i 2007 har ikke forurenset vannet i Gulen i Sogn og Fjordane.

Det viser analyser fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjort på oppdrag fra SFT.

NGI har sjekket både tjern, myrområder, bekker og annet overflatevann. Vannet lukter ikke og er ikke forurenset.

Ingen påvirkning

NGI har ikke påvist organiske svovelforbindelser eller registrert lukt fra slike forbindelser.

Etter befaring, prøvetakning og analyse slår NGI fast at området ikke er påvirket av forurensning som kan knyttes til eksplosjonen. Universitetet i Bergen og Helse Vest var med på deler av prøvetakingen. Disse institusjonene har gjennomført en helseundersøkelse av befolkningen.

Det ble gjort en lignende undersøkelse av jord og overflatevann sju steder i Gulen kort tid etter eksplosjonen i 2007.

Fant PCB

NGI har ikke påvist fenoler, olje eller triklorbenzener i vannprøvene sine. BTEX ble påvist i noen vannprøver, men i lavere konsentrasjon enn drikkevannsnormen for benzen. NGI påviste PAH i noen vannprøver, men også her i lavere konsentrasjonen enn drikkevannsnormen.

NGI fant PCB i vann fra vannbassenget på Halsvik, i Tjørndalen tjern og i en dreneringsdam på bedriftsområdet til Alexela Sløvåg. Det ble funnet mer PCB nå enn i 2007, men ikke høyere enn det myndighetene tidvis finner på industriområder, ifølge SFT. I naturlige vannforekomster som vannbassenget på Halsvik og Tjørndalen tjern skal det ikke forekomme PCB. Forurensingen kan ikke skyldes Vest Tank-eksplosjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.