INDUSTRI

Renser avgasser i Midtøsten

FASE 1: Alstom satte ny rekord da de leverte renseanlegg til den første fasen av EMAL-aluminiumsverket. Verket produserer 700.000 ton, men skal nå utvides og doble produksjonen. Da trengs enda mer norsk renseteknologi.
FASE 1: Alstom satte ny rekord da de leverte renseanlegg til den første fasen av EMAL-aluminiumsverket. Verket produserer 700.000 ton, men skal nå utvides og doble produksjonen. Da trengs enda mer norsk renseteknologi. Bilde: Alstom
Tore Stensvold
30. aug. 2011 - 15:44

Alstom har fått kontrakt en kontrakt i De forente arabiske emirater og i Saudi Arabia. Til sammen er de verdt rundt 100 millioner euro, eller 770 millioner kroner med dagens kurs.

Norskutviklet

Teknologien som brukes i de to kontraktene er utviklet av Alstoms norske eksperter.

Emirates Aluminium Company Limited har tildelt Alstom kontrakten for levering av på levering av renseanlegg for avgass for andre fase av EMAL-aluminiumsverket i industrisonen Al Taweelah, Abu Dhabi.

Les også: Fjerner fluor i Abu Dhabi

Vasker med sjøvann

I Saudi-Arabia er det Hanwha Engineering and Construction som har gitt Alstom kontrakt for å bygge, levere og assistere igangsetting av systemer for fjerning av svoveldioksid (SO2) fra forbrenningsavgasser (SWFGD) for Fase 2 av Marafiq-kraftverket i Yanbu Industriområde.

Kraftverket ligger ved kysten av Rødehavet. Fase 2 inkluderer tre kraftverksenheter, som hver produserer 276 MW.

Alstoms teknologi bruker kun sjøvann og luft til å fjerne 90 prosent av svoveldioksidet fra anlegget.

Den første enheten til Yanbu Fase 2 skal stå ferdig i oktober 2013, og hele prosjektet skal være ferdig i januar 2014, opplyser selskapet i en pressemelding.Abu Dhabi fase 2

Alstom er ikke ukjent med kunden i Abu Dhabi.

Det franske selskapets norske datter har installert fire anlegg for smelteovnene og to for anodebakeriene for Fase 1 ved Emal. Disse systemene ble igangsatt i 2010 og satte da ny rekord.

Det er foreløpig det største renseanlegget som er installert i noe smelteverk i verden.

Gjør det meste

Alstom skal designe, produsere, levere, installere og igangsette to anlegg for smelteovnene og ett anlegg for anodebakeriet ved aluminiumsverket.

Anleggene, som skal være i gang i 2013 and 2014, vil fjerne forurensende stoffer, spesielt hydrogenfluorid.

Dette er verdifullt råstoff for aluminiumsproduksjonen som kan resirkuleres ved bruk av Alstoms teknologi.

På denne måten forbedres luftkvaliteten, myndighetens krav møtes og kunden sparer råstoffkostnader.

Dobler

EMAL- prosjektet er det største industrielle prosjektet utenfor olje- og gassindustrien i de Forente arabiske emirater. Fase 2 vil doble produksjonen av aluminium ved smelteverket, fra dagens 700.000 tonn per år. Total produksjon var planlagt til 1,4 millioner tonn.

Til sammenligning produser Hydro på anlegget i Sunndalsøra 360.000 tonn i året etter utvidelsen i 2004.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.