INDUSTRI

Rekordstort industrifall i Europa

Sveising. Industri. Verft. Verftsindustri. Industriarbeidere. Konkurranseevne.
Sveising. Industri. Verft. Verftsindustri. Industriarbeidere. Konkurranseevne. Bilde: Colourbox.com
Trond Gram
16. apr. 2009 - 15:20

Aldri før har det blitt registrert et så stort fall i industriproduksjonen i eurosonen som fra februar i fjor til februar i år.

Det kommer etter at fabrikker over hele Europa har stengt fabrikker, kuttet i produksjon og sparket ansatte etter at den globale nedturen for alvor satte inn i fjor.

– Etterspørselen etter eksportvarer fra eurosonen faller gjennom gulvet, sier Dominic Bryant, økonom hos BNP Paribas i London til Bloomberg.

Industrifall på 3,1 % i Norge

Tall som SSB publiserte i påsken, forteller om et fall i norsk industriproduksjon på 3,1 i perioden fra desember 2008 til og med februar 2009 sammenlignet med foregående tremånedersperiode.

– Disse tallene viser at det er en industriell nedgangskonjunktur som har rammet andre land mer enn i Norge. Det har sammenheng med at vi har sterke vekstimpulser knyttet opp til oljeinvesteringene, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig til Teknisk Ukeblad.

– De næringene som er rammet i Norge er typisk også de som synker mye i Europa. Aluminium, papir og trelast har drastiske tosifrete tall i produksjonsindeksen. Det er nok slik at vi sakte, men sikkert vil gli inn i et litt lavere produksjonsnivå. Vi ligger litt på etterskudd, sier fagsjef i Norsk Industri, Knut Skotner.

Usikker på norsk industri

Steig viser til at den typen bedrifter som ikke har glede av at oljeinvesteringene øker i større grad blir rammet av nedturen. Aluminium og bilindustrien er to av disse, byggevarer en annen.

– Men jeg er usikkert på hvordan det blir framover. Det avhenger mye av hvordan oljeprisen vil ligge, sier Steig.

– En veldig stor del av vår industri er knyttet opp mot investeringer og driftsnivået på norsk sokkel. Det gjør at vi har kommet i en litt annen konjunkturfase, legger han til.

– Veldig åpen økonomi

Skotner viser til at Norge har en veldig åpen økonomi, med en stor eksportandel og at vi til dels vil bli hardt rammet av konjunkturene ute. Samtidig er det klart at store deler av norsk industri har lav eller ingen ordreinngang.

– I maritim industri er det gode ordrebøker, men nesten ikke noe ordretilfang. , sier han.

I slutten av mars kom OECD med prognoser for utviklingen i eurosonen og anslo at BNP kan falle så mye som 4,1 prosent i 2009.

Eurosonen er imidlertid ikke alene. Alle de 30 landene som er med i OECD, ekskludert Kina, vil være i resesjon når året går mot slutten, anslår man i OECD-rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.