ARKIVNYHETER

Rekordhøyt aktivitetsnivå i flere år

LYSE UTSIKTER: - Oljeinvesteringene vil være høye i mange år fremover. Det vi sikre sysselsetting i norsk industri, tror Erling Matland i Norsk Industri Olje og gass.
LYSE UTSIKTER: - Oljeinvesteringene vil være høye i mange år fremover. Det vi sikre sysselsetting i norsk industri, tror Erling Matland i Norsk Industri Olje og gass. Bilde: Anders Steensen

Han regner med at investeringsnivået på sokkelen vil ligge på over 100 milliarder årlig de neste årene.

Vil øke

- Både verksteder og engineeringsselskaper vil få nok å gjøre tror han.

Kapasitetsutnyttelsen i norsk offshoreindustri er på topp.

Første halvår 2007 ligger den på 102 prosent for verstedene, mens den for ingeniørbedriftene er oppe i over 120 prosent.

– Det er ingen tegn til at denne situasjonen vil endres. Signalene er at investeringene vil øke i årene som kommer, sier Erling Matland.

Vekst

Han bekymrer seg mest over hva det betyr for lønnskravene og lønnsveksten i næringen.

– Vi ser særlig stor lønnsvekst blant ingeniører. Det er stor sirkulasjon i markedet, dvs at de skifter arbeidsgiver. Det betyr ekstra tørn i lønnsspiralen, sier Matland, som til daglig leder ingeniørbedriften Aibel Norge AS.

I forbindelse med sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet, så vil arbeidet med å revidere standardkontraktene gå videre.

– Bruk av disse kontaktene er lønnsomt for oppdragsgiver. Vi vil forsøke å få flere av de utenlandske oljeselskapene til å bruke våre standardkontrakter. Den norske EPC-modellen bør videreføres til flere operatører, understreker Matland.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.