INDUSTRI

Regjeringen satser på norsk kampflymissil

JSM kan bæres innvendig i de nye F-35-flyene.
JSM kan bæres innvendig i de nye F-35-flyene.
12. apr. 2011 - 14:51

Våpenet, som har fått navnet Joint Strike Missile (JSM), skal kunne brukes mot mål både på land og til sjøs og skal brukes av kampflyet F-35.

– Joint Strike Missile vil tilfredsstille et viktig operativt behov, samtidig som utviklingen av missilet kan skape betydelige industrielle muligheter i Norge. Dette er et viktig prosjekt for hele Norge og vår industri. Vi har store forventninger til at Kongsberg skal bidra til at bedrifter i hele landet blir en del av JSM-satsingen, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet.

Bekreftelse

Våpenet utvikles i samarbeid med Kongsberg Defence Systems.

– Utviklingen av JSM og integrasjon på F-35 er en bekreftelse på Kongsbergs ledende posisjon som leverandør av missiler og vil kunne gi forretningsmuligheter i flere tiår fremover, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.

På innsiden

JSM anses å være det eneste våpenet som tilfredsstiller ambisjonene som er satt for de nye kampflyenes operasjoner og som kan bæres innvendig i flyene.

På dagens F-16-fly henger våpnene i hovedsak på utsiden av flykroppen. For at de nye kampflyene skal være vanskeligere å oppdage med radar, skjules våpnene inni flyskroget.

Kostnadsrammen for prosjektet er så vidt i overkant av 1 milliard kroner. Kontrakten med Kongsberg utgjør omtrent halvparten av dette.

Les også: Kitron-elektronikk i NSM-missilet

– F-35 er ikke bygget for flyshow

I havn med tidenes forsvarskjøp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.