INDUSTRI

Regjeringen gir økt garanti til verftsindustrien

Regjeringen gir mer penger til verftsindustrien. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg håper det kan gi nye forretningsområder for bransjen.
Regjeringen gir mer penger til verftsindustrien. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg håper det kan gi nye forretningsområder for bransjen. Bilde: Scanpix

Dette er verftspakken:

Regjeringens tiltakspakke inneholder seks hovedpunkter:

  • Garantiordningen gjennom GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) for verftsindustrien økes med 10 milliarder kroner
  • Rammen for lån fra Innovasjon Norge økes med 200 millioner kroner
  • 25 millioner går til opprettelse av fem såkalte industriinkubatorer
  • Bevilgningene til forskning og utvikling økes med 175 millioner kroner.
  • Forlengelse av NOx-fondet (Avgiften for utslipp av nitrogenoksider betales inn til et fond gir støtte til tiltak for å få NOx-utslippene ned)
  • Bedre støtteordninger for små og mellomstore bedrifter som satser på eksport.

(©NTB)

Foruten den økte garantirammen på 10 milliarder til GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt), går regjeringen inn for å øke rammen for lån fra Innovasjon Norge med 200 millioner kroner samt å øke bevilgningene til forskning og utvikling med 175 millioner kroner.

Pakke

Det blir dessuten lagt opp til å bedre støtteordninger for små og mellomstore bedrifter som satser på eksport.

– Dette er en helhetlig og god pakke som vil bidra til utviklingen av en konkurransedyktig næring, og dermed legge grunnlaget for fremtidige arbeidsplasser, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en pressemelding.

Nye forretningsområder

Slik situasjonen er for norsk verftsindustri i dag, står 17 av 29 skipsverft uten oppdrag etter nyttår. Det er akutt fare for permitteringer og oppsigelser.

– Tiltakene vil bidra til at næringene også finner nye forretningsområder hvor de kan utnytte sine fortrinn. Fornybar energi, og særlig offshore vindkraft, er et marked med muligheter for de maritime næringene, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.