KLIMA

Redd for oljeforurensning

Tore Stensvold
13. okt. 2009 - 11:32

Kystverket har laget en plan for å skifte ut utdatert oljevernutstyr i depoter langs kysten fram fra 2006 til 2010. Det arbeidet fortsetter med en øremerket bevilgning.

I budsjettene for 2006-2009 er dette fulgt opp slik at bevilgningen i 2009 ligger 122 millioner kroner høyere enn i 2005.

Regjeringen foreslår i budsjettet for 2010 å videreføre bevilgningsnivået fra 2009. Dette innebærer at regjeringen fullt ut følger opp Kystverkets anbefalte utskiftingsplan.

Slepebåter

Full City-ulykken ved Langesund fikk regjeringen til å bestemme seg for å øke slepebåtberedskapen i Sør-Norge. I forslaget til statsbudsjett for 2010 er det synlig i form av økning på budsjettet til Fiskeridepartementet.

Det innebærer at slepebåtberedskap på Sørlandet styrkes med et døgnbemannet fartøy snarest mulig. Den statlige slepebåtberedskapen i Nord-Norge styrkes til tre slepefartøy på helårsbasis, som er vedtatt tidligere.

Kystverket skal også utarbeide en plan for etablering av slepebåtberedskap på Vestlandet.

Følger opp lovnad

– God beredskap er en viktig del av arbeidet med å styrke sjøtransporten og sikre ei god miljø- og ressursforvaltning. I budsjettforslaget for 2010 foreslår regjeringen derfor å øke bevilgningen til slepebåtberedskapen med 127 millioner kroner, sier Sylvia Brustad, som har tatt rollen som fiskeri- og kystminister etter Helga Pedersen.

Brustad sier også at det foreslås å videreføre den ekstraordinære budsjettveksten i 2009 til beredskap mot akutt forurensing for å sikre full oppfølging av Kystverkets rapport om styrking av beredskapen i perioden 2006-2010.

Beredskapsdiorektør Johan Marius Ly i Kystverket er glad for at utskftingsplanen følges.

– Så sent som i august/september i år så vi viktigheten av å ha tilstrekkelig og godt utstyr tilgjengelig, i forbindelse med ”Full City”-aksjonen. Styrkingen av oljevernberedskapen gjennom satsning på slepeberedskap og fornyelse av oljevernutstyret vil på sikt gi oss bedre forutsetninger til å kunne drive både bedre forebyggende arbeid og styrke evnen til å aksjonere, sier Ly ifølge Kystverkets nettsider.

Kompetanse i mørket

I forslaget til statsbudsjett skriver regjeringen at sjøsikkerhet og oljevernberedskap får særlige utfordringer under høye bølger, mørke og kulde.

Regjeringen forslår derfor å bevilge 5 millioner kroner for å etablere et kompetansesenter for sjøsikkerhet, oljevernberedskap og overvåking i tilknytning til trafikksentralen i Vardø.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.