INDUSTRI

REC blør på børsen

Erik Thoresen i REC måtte også fredag se aksjeverdien på selskapet rase.
Erik Thoresen i REC måtte også fredag se aksjeverdien på selskapet rase. Bilde: SCANPIX/Åserud, Lise
18. jan. 2008 - 14:50

Det råder en nervøs stemning på børsen. Hovedindeksen gikk ved 10-tiden fredag formiddag ned til under 400 poeng, mens den et par timer senere lå på 403,1 poeng, en nedgang på 1,7 prosent fra torsdag. Dermed kan fredag bli den fjerde dagen med nedgang på Oslo Børs. Ikke siden oktober 2006 har hovedindeksen vært under 400 poeng.

Alt faller

Fallet på Oslo Børs er stort sett spredd over alle selskapene, men solenergiselskapet REC er av de selskapene som blør mest. Børsverdien sank fredag formiddag opp imot 17 prosent. Selskapet har vært en suksesshistorie fra det ble notert på Oslo Børs 9. mai 2006. Fra en bunnotering på 77 kroner økte aksjeverdien til en topp i november i fjor på 311 kroner. Siden har det bare gått nedover, fredag ble REC-aksjene omsatt for 169,50 kroner.

– REC har kapitalmarkedsdag fredag, og mange hadde nok håpet at det skulle komme positive nyheter der. Jeg tror at REC-aksjen faller ekstra mye, rett og slett på mangel av positive nyheter, sier Olsen.

Aksjene for tørrbulkrederiene var av de få som gikk motsatt vei på børsen.

– De har gått voldsomt ned siden nyttår, men fredag ser det ut som om de kan bli en vinnerbransje. Dette har med etterspørsel og høye rater i markedet å gjøre, sier Olsen.

Skjer overalt

Det er ikke bare i Norge børsen faller.

– Det skjer over alt, selv om Oslo Børs faller noe mer, sier pressesjef Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Han sier at fallet kommer som en følge av at det har spredd seg stor usikkerhet blant økonomene i USA om hvordan den økonomiske veksten blir framover.

– Samtidig har det kommet mange nøkkeltall i USA som gir indikasjoner om at økonomien er på vei nedover. USA er verdens største økonomi, så dette smitter over på andre, sier Olsen.

Psykologisk grense

Selv om børsen tok seg noe opp utover fredagen, var den på et tidspunkt under 400-grensen. For mange er det en psykologisk grense.

– Reelt sett er det jo ikke noen grense, det er bare et uttrykk for verdiene av aksjene som er notert på Oslo Børs. Mange trekker fram disse 100-grensene som magiske. Jeg er usikker på hvor viktige de er, men de blir jo trukket fram som viktig når de er på vei oppover, og er kanskje dermed også viktige når de går ned, sier Olsen.

Han sier at aksjemeklerne fredag ikke har meldt om panikksalg, men at det er mye nervøsitet.

– Det er nok veldig mye frykt. Mange er nervøse og veldig usikre på veien videre, sier Olsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.