INDUSTRI

Raufoss renset og rehabilitert

Store investeringer har blitt gjort på industriområdet i Raufoss.
Store investeringer har blitt gjort på industriområdet i Raufoss. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
2. jan. 2012 - 10:29

RAUFOSS: Det store området på Raufoss er også et industriområde i endring. Tidligere var det nærmere 30 forskjellige virksomheter innenfor portene ved den gamle ammunisjonsfabrikken.

Les også:

Forurenset

En ulempe var at store deler av området var forurenset på grunn av prøveskytinger og bruk av tungmetaller i ammunisjonsproduksjonen.

Dette gjorde det lite attraktivt for nye bedrifter og etablere seg eller forbli på Raufoss.

– Bedrifter som opererer internasjonalt er opptatt av gode miljøløsninger og ønsker å være miljøvennlige. Å drive fra et område som inneholder store mengder miljøgifter er uønsket. Derfor var det forutsetning at vi fikk ryddet opp i dette da bildelprodusenten Bentler overtok Hydros bildelproduksjon her, forteller daglig leder av industriparken, Jan Einar Jørgensen.Avrenning

På spørsmål om opprenskingen ble gjort for å tiltrekke seg flere bedrifter, svarer Jørgensen at det først og fremst var for å sikre nærmiljøet og de bedriftene som allerede er til stedet.

– Det er fortsatt områder som ikke renset, men nå er det ikke lenger avrenning til Hunselva, selv om vi vil foreta kontinuerlige målinger for å sjekke om det er avrenning. Da må vi i så fall vurdere nye tiltak, sier Jørgensen til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Store investeringer

Parallelt med opprenskingen ble det gjort betydelige investeringer i ny bygningsmasse og infrastruktur på industriområdet.

– Vi investerte rundt 250 millioner kroner samtidig som opprenskingen pågikk. Det var nødvendig for å sikre oss at bedriftene ble værende.

Tungmetaller

Selve opprenskingen ble gjort i et samarbeid mellom Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif), Nærings og handelsdepartementet og næringsparken.

Opprenskingen ble satt i gang i 2005 og tok seks år å gjennomføre. Årsaken til oppstarten var at industriområdet på Raufoss ble av miljøvernområdene definert som er av de 12 prioriterte områdene staten eide som var mest forurenset og hvor behovet for rensing var størst.

Fra industriparken på Raufoss ble det fjernet. bly, kobber, sink, PAH-forbindelser og olje. Alt ble fraktet til NOAHs deponi på Langøya i Re kommune for å støpes ned i gips og forbli der.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.