INDUSTRI

Produksjonen i gang på Qatalum

Anders J. Steensen
21. des. 2009 - 13:18

Et av verdens største aluminiumsverk, Qatalum, bygges i Mesaieed i Qatar av Hydro.

Verket er eid like store andeler av Hydro og Qatar Petroleum.

Hydro har mer enn 40 års samarbeid med Qatars myndigheter og Qatar Petroleum gjennom at de etablerte en fullgjødselfabrikk i Qatar samt en PVC-fabrikk på slutten av 60-tallet.Egen teknologi

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sier at Qatalum styrker Hydros posisjon betydelig som et av de ledende selskapene i den globale aluminiumindustrien.

Hele verket er bygget på Hydros egenutviklete elektrolyseteknologi utviklet ved forskningsavdelingen i Årdal, og senere bygget som egen elektrolysehall ve Sunndal.

Disse elektrolyseovnene regnes i dag som verdens mest effektive for produksjon av primæraluminium.

– Dette er teknologi i verdensklassen, utviklet i Norge ved Hydros egne anlegg og i samarbeid med norske fagmiljøer. Oppstarten av dette flotte anlegget er en bragd for Hydro, for Norge og for norsk teknologi, samt for Qatar Petroleum og Qatar, sier Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Størst

Qatalumverket er den største utbyggingen av et aluminiumsverk som noensinne er gjennomført som et prosjekt.

Den store elektrolysehallen er hele 1200 meter lang. Produksjonskapasiteten er på 585 000 tonn primæraluminium årlig.

I tilknytning til aluminiumsverket er det bygget et stort gasskraftverk på 1300 MW.

Qatalum er et av verdens største og mest moderne aluminiumverk og har hatt en byggeperiode på 25 måneder.Gikk klar av finanskrisen

Anleggsvirksomheten i Qatalum er ledet av Hydros prosjektorganisasjon, og Hydro-sjefen kan ikke få rost nok den innsatsen de mange som har stått for byggeledelse og utførelse som, i samarbeid med et stort antall internasjonale og lokale entreprenører og underleverandører, har brakt det store Qatalum-prosjektet dit det er nå.

Nå står en driftsorganisasjon på 1.100 ansatte klar til å sette verket i drift.

Byggingen er gjennomført innfor tid og på budsjett i en region først preget av en byggeboom uten sidestykke, som deretter ble avløst av en global finanskrise som rammet svært mange aktører i regionen meget hardt.

– Oppstarten av Qatalum er en milpæl og et svært viktig og gledelig lyspunkt i et ellers meget krevende år. Det har vært en rekke skjær i sjøen for Qatalum, men vi kan i dag slå fast at vi har gått klar av dem alle, sier Brandtzæg.33 milliarder kroner

Totale investeringer, inkludert oppbygging av driftsorganisasjonen, er på om lag 5,7 milliarder dollar, eller ca. 33 milliarder norske kroner.

Hydros andel er 50 prosent av investeringen, men Hydro vil stå for salg av all produksjon ved verket.

På topp sysselsatte byggeprosjektet mer enn 20.000 anleggsarbeidere fra hele verden inne på tomten i Mesaieed.

Prosjektet er gjennomført med en imponerende høy sikkerhetsstatistikk og med et tjeneste- og servicetilbud til de ansatte som har satt en ny standard for denne typen prosjekter i Midtøsten.Enorme gassmengder

Det er de store gassforekomsten i North Fields-feltet som er grunnlaget for energiproduksjonen ved Qatalum.

Qatar har store mengder gass og bygger opp flere industrien som kan nyttiggjøre seg denne energien. Hydro prosjekt med aluminium er et av flere i Doha området.

Blant annet har Qatar investert i verden største anlegg for LNG-produksjon, sammen med Shell investeres det i et GTL anlegg, i tillegg kommer flere andre anlegg. I motsetning til sin nabo Dubai. investerer Qatars myndigheter i industriell virksomhet, framfor handel og rekreasjon.

Noe som har vist seg sårbart under finanskrisen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.