INDUSTRI

Plass til mer tømmer på jernbanen

AVGJØRENDE: - En kostnadseffektivisering av transporten er avgjørende for næringens konkurranseevne, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.
AVGJØRENDE: - En kostnadseffektivisering av transporten er avgjørende for næringens konkurranseevne, sier landbruksminister Lars Peder Brekk. Bilde: colourbox.com
10. nov. 2010 - 07:30

Det er mulig å øke den årlige transporten av tømmer og flis med jernbanen til 3-4 millioner kubikkmeter tømmer, viser en rapport fra Jernbaneverket og Statens landbruksforvaltning.

Pris: 200 millioner

Rapporten som landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk overlevert tirsdag viser at det er mulig å øke transporten til 2,3 millioner kubikkmeter ved å investere rundt 200 millioner kroner.

I år er det anslått at rundt 1,7 millioner kubikkmeter skogvirke blir fraktet med jernbanen. Gjennomsnittlig strekning er 25 mil.

Mindre utslipp, færre ulykker

– Dersom den samme mengden skulle blitt fraktet med bil, vil det bety om lag 49.000 flere vogntoglass, klimagassutslipp tilsvarende 19.000 tonn CO2, rundt 270 flere ulykker og om lag tre ganger høyere transportkostnader, skriver Landbruksdepartementet i en pressemelding.

– En kostnadseffektivisering av transporten er avgjørende for næringens konkurranseevne, konstaterer landbruksminister Brekk. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.