INDUSTRI

PGS satser på matematikk i Afrika

NY AVTALE: Samarbeidsavtalen ble undertegnet av konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS (t.v.) og  generalsekretær Øivind Andersen i Det Norske Videnskaps-Akademi fredag.
NY AVTALE: Samarbeidsavtalen ble undertegnet av konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS (t.v.) og generalsekretær Øivind Andersen i Det Norske Videnskaps-Akademi fredag. Bilde: Svein Erik Dahl
Peder Qvale
25. nov. 2011 - 15:36

Målet med det hele er å øke interessen for matematikk og for å styrke kompetansen i matematiske fag både hjemme og ute. Avtalen, som er verdt 15 millioner kroner og går over fem år, er todelt.

Mange tiltak

Den norske delen består av bidrag til Niels Henrik Abels matematikkonkurranse, Abelstipend og til nettstedet matematikk.org.

Den internasjonale delen går på utvikling av og undervisning i matematikk i utviklingsland. PGS har også planer om å støtte etableringen av et såkalt «Center of Excellence in Mathematics» i Afrika.

Trenger matematikere

PGS hjelper oljeselskaper over hele verden til å finne olje- og gassreserver gjennom seismiske og elektromagnetiske tjenester. Dette inkluderer datainnsamling og prosessering, reservoaranalyse og tolkning.

Arbeidet krever blant annet gode matematikere, noe konsernsjef Jon Erik Reinhardsen håper avtalen kan bidra til.

– Som en av de ledende aktørene innen seismikk og geofysikk ser vi hver eneste dag at kompetente medarbeidere er det som er avgjørende for vår suksess, sier han.

Glad matematiker

Helge Holden er professor i matematikk og styreleder i Abelfondet. Han er naturlig nok fornøyd med det nye samarbeidet.

– Vi er glade for at PGS ønsker å støtte aktivitet som stimulerer til økt matematikkinteresse blant unge i Norge. Dette er i tråd med intensjonene bak etableringen av Abelprisen. Støtten fra PGS gir oss en fantastisk anledning til å øke vår støtte overfor unge, sier han.

Lytter etter svart gull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.