INDUSTRI

På statsrådjakt i Miljøverndepartementet

Journalister på statsrådjakt møtte opp for å høre på Kristin Halvorsen og Erik Solheim på torsdag.
Journalister på statsrådjakt møtte opp for å høre på Kristin Halvorsen og Erik Solheim på torsdag. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
6. mai 2010 - 15:02

Myntgata 2, Oslo: Journalister på statsrådjakt var samlet i tredje etasje i et bygg hos Miljøverndepartementet torsdag.Uinteressert

De kom ikke for å høre på Erik Solheim snakke om regjeringens nye program om miljøteknologi, som kommer i statsbudsjettet til høsten.

– 500 millioner kroner over statsbudsjettet er et betydelig beløp, men det løser ikke miljøproblemene alene, sa han.

De var heller ikke videre interessert i Kristin Halvorsens snakk om omstilling for kriserammede bedrifter.

– Man må sette seg noen mål, ha ambisjoner og tåle en trøkk underveis, sa hun.

Nei. De var interessert i statsrådsblod, som de været etter at regjeringen sist søndag krøp til korset og innrømmet at fullskalarensing av Mongstad ikke er klar før tidligst 2017.

De satt der, på rekke og rad, journalistene som ikke skriver så mye om miljøteknologisatsinger på 500 millioner kroner til daglig: Dagbladets Stein Aabø, Dagens Næringslivs Kjetil Alstadheim.

De hadde mye å snakke om, men fikk ikke snakke så mye om det de egentlig kom for å snakke om. Trond Gram

Journalister fra VG, P4, Lars Nehru Sand fra NRK. De var alvorlige og hørte på Kristin Halvorsen som ikke klarte å dy seg for å gi et stikk til Kjell Magne Bondevik:

– Jeg ser at Bondevik piper i hornet. Men han har glemt at han var statsminister i Bondevik I og Bondevik II. Det var de som bygde Snøhvit uten rensing, sa SV-lederen.

– De satte seg ikke noen mål, og nådde dem heller ikke, la hun til.

Lofoten

De fikk snakke om Lofoten og Vesterålen også:

– Det som nå skjer i Mexicogulfen viser hva som kan skje, sa Halvorsen.

– Dette handler om mye viktigere ting enn SVs deltagelse i regjering. Det handler om menneskers liv, la Solheim til og snakket videre om «opposisjonens hykleri»:

– Det er helt grenseløst. Når Krf, Høyre og Frp blåser seg opp så til de grader, og bruker språkbruk mot statsministeren som ikke ligner grisen, sa han, litt irritert over NRKs Lars Nehru Sand som avbrøt ham:

NRKs Lars Nehru Sand fikk sitt, resten måtte pent vente på tur.

– Hvis jeg bare kan få fullføre resonnementet mitt. Vær så snill, sa miljøvernministeren, som var på overtid i forhold til regjeringskonferansen han skulle på.

Vil ha mer

Men journalistene slapp ikke taket. De ville ha mer. Utenfor stilte deg seg opp og ville ha svar. NRK i to omganger. P4 på direkten. VG med to journalister. Helst til slutt, og i alle fall alene. NTB lovet «ti til femten linjer» om miljøteknologisatsingen.

– Ingen kunne garantere når Edison fant opp lyspæra, eller når internett ble funnet opp, sa Solheim.

– De siste dagene har ikke vært ille. De har gitt meg kampglød, sa Halvorsen.

– Ingen kunne garantere når Edison fant opp lyspæra, eller når internett ble funnet opp, sa Solheim en gang til, også han hadde styrket kampvilje.

En NRK-journalist kommer aldri alene. Trond Gram

Les mer om: