INDUSTRI

– På grensen av hva jeg takler

Kjell Inge Røkke var et kvarter for seint ute til pressekonferansen på Månefisken. Han sa at han gjerne kunne vært de siste ukene foruten.
Kjell Inge Røkke var et kvarter for seint ute til pressekonferansen på Månefisken. Han sa at han gjerne kunne vært de siste ukene foruten. Bilde: Camilla Aadland
Trond Gram
22. apr. 2009 - 14:47

Det var et fullstappet Kjell Inge Røkke-kalas da Aker ASA innkalte til pressekonferanse på Månefisken i Oslo.

Sjelden har en norsk næringslivsleder trukket flere medier til en pressekonferanse.

Refleksjoner

Røkke åpnet munnen for første gang siden Aker Solutions-saken sprakk før påske, og regjeringen gikk i strupen på sin favorittindustrieier.

Under en presentasjon kalt «Hovedaksjonærens industrielle refleksjoner» innrømmet han at dette er en dag han skulle vært foruten.

– Også de siste ukene kunne jeg tenkt meg å vært foruten. De siste ukers oppmerksomhet er i grenseland for hva jeg takler som person fysisk og mentalt, sa Røkke da han «etter fattig evne» prøvde å å forklare de industrielle perspektivene og gi noen personlige refleksjoner over de siste ukers hendelser.

Positivt

– Jeg skjønner at det er mye engasjement rundt en bedrift som Aker. En gammel industribedrift. Mye historie. Positivt at det er et samfunnsmessig engasjement, sa Røkke før han gikk inn på bakgrunnen for avtalen med staten i 2006:

– For noen år siden valgte jeg, på tross av min kones gode råd, å investere sammen med staten. Jeg har ikke fått noen penger av staten. Mitt alternativ var å selge aksjene i markedet. Industrielle kjøpere og internasjonale hedgefond som ville kjøpe bedriften, sa han.

Gjorde grep

Røkke sa da han kom på banen at han ville være en mer tydelig og engasjert eier. Da han engasjerte seg mer direkte i selskapet, etter at Leif-Arne Langøy trakk seg.

Sammen med Øystein Eriksen som konsernsjef tok industrieieren de grepene de mente var riktige.

– Vi har frigjort og investert mye penger de siste årene. Investert i to hypermoderne rigger. En er leid ut til StatoilHydro og en som er leid ut til Aker Exploration. Vi har også investert i et flytende produksjonsanlegg for olje og gass, fortalte Røkke.

– Aker Solutions er en viktig bedrift for den norske oljenæringen. Etter at Simen Lieungh kom inn har vi utviklet Aker i riktig retning, legger han til.

Mer energi

Røkke viser til at verden skal bruke mer energi i årene fremover, uavhengig av den situasjonen vi har i dag vil verden tørste etter mer olje og gass.

– Mye av den billige og enkle oljen har blitt funnet og utviklet. Det har blitt funnet olje på store havdyp hvor det er utfordrende å komme til. Vi tror at verden trenger energi og der den ligger er hvor Aker Solutions har posisjonert seg, sier Røkke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.