INDUSTRI

Overkjører Sjøfartsdirektoratet

GASSFERJE: Da Bergensfjord ble levert for to år siden, fikk det sertifikat for 600 personer. Nå vil Sjøfartsdirektoratet utstede sertifikater for bare 450 passasjerer.
GASSFERJE: Da Bergensfjord ble levert for to år siden, fikk det sertifikat for 600 personer. Nå vil Sjøfartsdirektoratet utstede sertifikater for bare 450 passasjerer. Bilde: Fjord1/HARALD M. VALDERHAU
Tore Stensvold
19. mars 2010 - 11:45

Ministeren omgjør innstrammingsvedtaket Sjøfartsdirektoratet har gjort med passasjerantall på gassferjer.

Direktoratet nekter rederiet Fjord 1 å ha 600 personer om bord på sine fem gassferjer. Sjøfartsdirektoratet endret passasjersertifikatene til maks 450 passasjerer da de skulle fornyes. Vedtaket ble klaget inn til nærings- og handelsdepartementet.

Instruert

Departementet gir rederiet lov til å ha 600 passasjerer om bord på de fem ferjene som trafikkerer ruter i Hordaland og Rogaland.

Nærings- og handelsminister Trond Giske.
Departementet gir rederiet lov til å ha 600 passasjerer om bord på de fem ferjene som trafikkerer ruter i Hordaland og Rogaland. HÅNDFAST: Nærings- og handelsminister Trond Giske grep inn og beordret Sjøfartsdirektoratet til å endre vedtak. Tore Stensvold

– Det er nødvendig å se nærmere på saken. Vi har derfor instruert Sjøfartsdirektoratet til å forelegge saken for EU-kommisjonen, sier Giske.

Ny fortolkning

Sjøfartsdirektoratet mener nå at sikkerhets- og redningssystemer på ferjene ikke er gode nok. Ferjene ble sertifisert for to år siden, og da med 600 passasjerer. Reglene er ikke endret, men direktoratet tolker dem nå annerledes.

Departementet viser imidlertid til at systemene er innenfor EU-kravene.

– Vi må ha en felles forståelse med EU i denne saken før vi kan konkludere. Dersom Fjord1 skulle bli pålagt å utstyre ferjene med ekstra redningsflåter, vil de få et halvt år på å tilpasse seg, sier Giske ifølge en pressemelding fra departementet.

Overoppfyller krav

Kvalitetssjef Georg Tornvik sier til Teknisk Ukeblad at kravet til ferjer som går i innenriksfart er at de skal ha redningskapasitet på 110 prosent.

– Vi er godt innenfor de kravene med 125 prosent dekning. Men direktoratet mener nå at det skal være 100 prosent dekning på hver side av skipet, sier Tornvik.

De fem ferjene har nå flåtekapasitet på 750 personer. Flåtene fordeler seg på to "twinpacks" med kapasitet 2 x 150 passasjerer samt ytterligere tre reserveflåter med plass til 50 personer i hver.

Øvelser

- Vi har gjennomført flere fullskala evakueringsøvelser, sist nå i vinter, og ser ikke at det skal være behov for å kreve flere flåter på flere steder. Mannskapet er godt drillet og evakuering kan skje fra flere steder, sier Tornvik.

Direktoratets nye krav skal ikke være begrunnet i gassdrift av skipene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.