INDUSTRI

Over 1000 arbeidsplasser i fare

Camilla Aadland
31. mars 2008 - 07:00

Norturas resultat i fjor ble 119 millioner svakere enn året før.

Av en omsetning på nærmere 16 milliarder kroner, satt Prior og Gildes morselskap igjen med 126 millioner kroner før etterbetaling og skatt i fjor.

De dårlige resultatene gir omfattende endringer i det fusjonerte selskapet:

  • 13 fabrikker vurderes nedlagt, blant annet fabrikker i Bodø, Trondheim, Ålesund og Oslo.
  • Skjæreavdelingen i Haugesund er allerede lagt ned.
  • I tillegg er det varslet en gjennomgang av administrative funksjoner, reisekostnader og prosjekter, noe som kan berøre hele 200 årsverk.

Skal spare 300 millioner

– Vi må gjennomføre en totalpakke av endringer. Når du tjener fire øre per omsatt hundrelapp er det ikke mye penger igjen til drift, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til Teknisk Ukeblad.

Trimmingen av administrasjonen skal gi en gevinst på 300 millioner kroner. I tillegg pågår det en utredning som kan føre til at 13 av 41 fabrikker legges ned. Den skal være klar til sommeren.

– Vi har overkapasitet. I tillegg er det mange av fabrikkene som drar på årene, og trenger vedlikehold. Vi har også en transportstruktur som ikke er hensiktsmessig, med en høy andel mellomtransport mellom fabrikkene, sier Sundqvist.

– På etterskudd

Så langt er skjæreavdelingen i Haugesund overført til Stavanger. I tillegg skal beslutninger om fabrikkene i Namsos og Kvinesdal tas i løpet av våren. I Midt-Norge er det snakk om å bygge en ny stor fabrikk maks fem mil fra Trondheim. Dette vil i tilfelle føre til nedleggelse av eksisterende fabrikker i området.

Ifølge Sundqvist er det ikke fusjonen mellom Gilde og Prior som ligger bak forslaget om nedleggelser. – Vi har omstrukturert og lagt ned fabrikker siden 2003. Hvis jeg skal være ærlig, så har heller fusjonen hemmet oss litt, sier kommunikasjonsdirektøren.

E.coli-skandalen og det at det tok ti måneder å få godkjent fusjonen gjorde at restruktureringsplanene er blitt forsinket. – Nå ligger vi på etterskudd, sier hun.

Trakk seg fra styret

Ifølge tidligere styreleder i Prior, Rune Haram, har fusjonen mellom Gilde og Prior ikke gått helt knirkefritt. Han har nå trukket seg fra styret, og begrunner sin avgang med at han ikke kan innestå for styrets tolkning av fusjonsavtalen mellom Gilde og Prior.

– Jeg kan ikke stå inne for en del ting som spesielt styreleder står for og fronter utad, og måtte dermed ta konsekvensen og trekke meg, sier Haram til Teknisk Ukeblad.

Uenig

Han er i hovedsak uenig i styrelederens holdning til strategisk prising. Haram mener fremdeles fusjonen mellom Gilde og Prior var riktig industrielt.

– Men ikke alle fusjoner er vellykket. Skal du fusjonere to bedrifter krever det lederskap i forhold til å integrere dem som to likeverdige parter. Det lederskapet er ikke på plass i styret, sier Haram, som ønsker seg en ny styreleder i Nortura.

Norturas styre uttrykker derimot tillit til styreleder Harald Mork, og tar avstand fra Harams kritikk.

– Jeg er tilfreds med at vi nå har lagt denne saken bak oss. Nå er konsernstyret opptatt av å arbeide for å samle organisasjonen og å bidra til effektive beslutningsprosesser til beste for å utvikle konsernet, sier Mork i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.