INDUSTRI

Orkla selger Elkem til kinesere

SALG: Elkem har vært i Orklas eie siden 2005. Nå sier kilder at selskapet selges til Kina.
SALG: Elkem har vært i Orklas eie siden 2005. Nå sier kilder at selskapet selges til Kina. Bilde: Thomas Andersen, Wikimedia Commons

Flere kilder sier til Dagens Næringsliv at styret i Orkla har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel med formål å selge Elkem.

Antyder 15 milliarder

Selskapet som ble etablert av Sam Eyde for 106 år siden, har vært i Orklas eie siden 2005. DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal i fjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

Elkem selges samlet, inkludert forsknings- og utviklingsvirksomheten. Dette har vært viktig for de tillitsvalgte i prosessen. Unntatt fra salget er kraftvirksomheten i Sauda, som holdes unna på grunn av konsesjonsbestemmelser.

Forsinket prosess

Hovedtrekkene i avtalen skal ha vært klare en god stund, men prosessen ble forsinket som følge av tidelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, ifølge DN.

China National Bluestar er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner.

Verken Orklas styreleder Stein Erik Hagen eller konsernsjef Bjørn Wiggen har vært tilgjengelig for kommentar. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.