PRODUKSJON

Industri-optimisme

FREMGANG: Neste år vil industrien trolig investere 28 prosent mer enn i år.
FREMGANG: Neste år vil industrien trolig investere 28 prosent mer enn i år. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
20. juni 2005 - 13:27

Totale investeringer innenfor industri, bergverksdrift og kraftforsyning vil i år beløpe seg til i overkant av 28 milliarder kroner, målt i løpende priser.

Dette er syv prosent over tilsvarende estimat for i fjor.

Høyt investeringsnivå innenfor enkeltnæringer i industrien bidrar i vesentlig grad til utviklingen, melder Statistisk sentralbyrå.

2006-anslaget ligger hele 41 prosent over tilsvarende tall for i år. Forventning om kraftig vekst i investeringer innenfor industri og kraftforsyning forklarer det høye resultatet.

18,3 milliarder

Foreløpige tall for industrien tyder på at samlede investeringer i år vil beløpe seg til i overkant av 18,3 milliarder kroner. Anslaget ligger ti prosent over tilsvarende tall gitt for 2004.

Store investeringer innenfor næringene næringsmiddelindustri og kjemiske råvarer bidrar til å trekke opp nivået. Andre næringer med merkbar vekst i investeringene, er trelast- og trevareindustri, forlag- og grafisk industri samt mineralproduktindustrien.

Produsenter av ikke-jernholdige metaller samt metallvarer melder om lavere investeringsnivå enn i fjor.

2006-anslaget for investeringer i industrien ligger hele 28 prosent over tilsvarende tall for inneværende år. Forventning om et betydelig høyere investeringsnivå innenfor næringene nærings- og nytelsesmiddelindustri, kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller bidrar til dette resultatet.

Næringene treforedling og mineralproduktindustri venter også merkbar vekst i investeringene. Produsenter av metallvarer melder om et noe lavere investeringsnivå til neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.