KRAFT

Oppsamlet vann bak dødsulykke

Camilla Aadland
15. juni 2009 - 13:11

Trykket fra vann som hadde samlet seg opp bak rasmasser i en sjakt inne i anlegget, er trolig årsaken til ulykken der to personer mistet livet.

Det er konklusjonen fra Hydros interne undersøkelse av ulykken i Svandalsflona kraftverk 9. mai i år.Til politiet

Resultatet fra de interne undersøkelsene vil bli oversendt politiet, som etterforsker ulykken.

De to som omkom i ulykken, var ansatt henholdsvis i Veidekke Entreprenør AS og hos en av deres underentreprenører.Flom av vann og stein

Ifølge undersøkelsen har trykket fra de oppsamlede vannmengdene, etter hvert som masser ble fjernet, mest sannsynlig oversteget motholdet i den resterende rasmassen i sjakten.

Dette førte til at vann og stein i løpet av kort tid flommet inn i tilløpstunnelen og inn i kraftstasjonen.1000 kubikkmeter vann

I juni 2008 ble det konstatert at det hadde gått et ras fra toppen av en sjakt ved et vanninntak til Svandalsflona kraftverk.

Om lag 900 kubikkmeter rasmasse hadde samlet seg i den nederste delen av den 180 meter lange sjakten som fører vann inn i tilløpstunnelen om lag 1.000 meter fra selve kraftstasjonen.

Ulykken inntraff under arbeidet med utkjøring av rasmassen. På ulykkestidspunktet var om lag 600 av totalt 900 kubikkmeter rasmasse fjernet.

Ifølge granskingsutvalget kan mellom 600 og 1000 kubikkmeter vann ha samlet seg på oversiden av rasmassen.Oppdaget ikke risiko

Det ble foretatt flere geologiske undersøkelser og befaringer i forbindelse med arbeidet med å fjerne rasmasser.

Det ble også utført risikoanalyser, men risikoen for vannoppsamling ble ikke oppdaget.

Hydros granskingsutvalg har vært sammensatt av representanter fra Hydro, Veidekke, Statkraft og ekstern konsulent.

Endelig verifisering av årsak og hendelsesforløp vil først kunne skje etter at sjakten er inspisert ovenfra i snøfritt terreng, melder Hydro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.