INDUSTRI

Omsetningen faller i industrien

Oljerelatert industri trekker industriomsetningen ned, ifølge SSB.
Oljerelatert industri trekker industriomsetningen ned, ifølge SSB. Bilde: Anders J. Steensen
Trond Gram
7. juni 2010 - 13:41

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at industriomsetningen gikk ned med henholdsvis fem prosent i hjemmemarkedet og 2,9 prosent i eksportmarkedet i perioden februar til april.

Blant flere næringer som viste svakere tall i perioden var bygging av skip og oljeplattformer, med et fall på 13,7 prosent, noe som skyldes fallende ordretilgang og ordrereserve.

Nedgang i maskinindustrien

Ifølge SSB opplevde maskinindustrien en nedgang på 4,3 prosent, på grunn av lavere omsetning i eksportmarkedet, mens maskinreparasjon og -installasjon hadde en nedgang på 8,9 prosent i den siste tremånedersperioden.

Noen næringer dempet fallet, blant annet oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri. Metallindustrien hadde en oppgang på 7,7 prosent. Økt produksjonsvolum og høyere priser for flere metaller var årsaken.

Bedre enn Europa

Det siste året, fra mars 2009 til mars 2010 gikk norsk industriomsetning ned med 2,2 prosent. Ifølge tall fra Eurostat var nedgangen industrien i Europa på 10,8 prosent i samme tidsrom.

Men samtidig viser tall fra SSB at produksjonen i norsk industri gikk opp med 0,9 prosent fra februar til og med april i år sammenlignet med tremånedersperioden før.

Økt produksjon i metall

Blant annet var det vekst i norsk metallindustri og i produksjon av kjemiske råvarer i denne siste perioden. Metallindustrien ble trukket opp av en viss bedring i den internasjonale etterspørselen.

Dette har sørget for at tradisjonell smelteverksindustri unntatt aluminium nå produserer for tilnærmet full kapasitet igjen, ifølge SSB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.