INDUSTRI

Økokrim-aksjon mot Yaras lokaler

SIKTET: Yara skal ha utbetalt 1 million dollar til en tredjepart i forbindelse med at konsernet forsøkte å etablere et fellesforetak som skulle drive med produksjon og salg av gjødsel i India.
SIKTET: Yara skal ha utbetalt 1 million dollar til en tredjepart i forbindelse med at konsernet forsøkte å etablere et fellesforetak som skulle drive med produksjon og salg av gjødsel i India. Bilde: Yara International ASA
12. mai 2011 - 11:03

Økokrims etterforskere gjorde flere beslag under en ransaking i Yaras lokaler i Oslo onsdag.

Les også: Yara siktes av Økokrim

Intern varsler

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut siktelse mot Yara, slik konsernet selv opplyser. Et mulig forhold i India kom opp i kjølvannet av at Yara kontaktet Økokrim med mistanke om mulig korrupsjon knyttet til konsernets virksomhet i Libya, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

Yara skal ha utbetalt 1 million dollar til en tredjepart i forbindelse med at konsernet forsøkte å etablere et fellesforetak som skulle drive med produksjon og salg av gjødsel i India. Prosjektet ble aldri realisert, opplyste Yara torsdag formiddag.

Det var en intern varsler som kom med opplysninger om det mulige korrupsjonsforholdet fra perioden 2006-2007, ifølge Yara.

Ransaking

Opplysningene framkom i forbindelse med at Yara satte i gang en ekstern gransking og varslet samtidig Økokrim om mistanke om et mulig straffbart forhold i forbindelse med selskapets investering i Lifeco i Libya.

Økokrim aksjonerte mot Yaras lokaler i Bygdøy Allé i Oslo onsdag. Djupesland bekrefter at det ble gjort beslag, men ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å gå inn på hva slags beslag som ble gjort. Etter det NTB erfarer, skal det blant annet dreie seg om datalagrede opplysninger og kommunikasjon.

– Vi har fått forsikringer fra konsernledelsen om at den vil samarbeide fullt ut med Økokrim, og vi håper dette vil lette den videre etterforskningen, sier Djupesland.

Gikk til Økokrim

– Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med, er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse. Vi samarbeider med Økokrim og avventer den videre etterforskningen. Jeg er fornøyd med at granskingen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men er skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

Siktelsen for grov korrupsjon har en strafferamme på ti års fengsel hvis én eller flere enkeltpersoner kan straffes, men saken kan like gjerne avsluttes ved at det ilegges foretaksstraff i form av et forelegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.